Advertentie

Noorwegen geeft startschot voor wereld van hogere rentes

'Het is verantwoord de beleidsrente geleidelijk te normaliseren', zegt Oystein Olsen, de gouverneur van de Noorse centrale bank, hier op een archieffoto. ©AFP

Na enkele groeilanden begint Noorwegen als eerste belangrijke westerse economie met een geleidelijke verhoging van de rente. Wanneer volgen de andere ontwikkelde landen?

De Noorse centrale bank heeft donderdag haar basisrente verhoogd van 0 naar 0,25 procent en daarmee een punt gezet achter bijna anderhalf jaar nulrentebeleid. ‘Een normaliserende economie suggereert dat het gepast is om een geleidelijke normalisatie van de beleidsrente te beginnen’, zegt gouverneur Oystein Olsen in een mededeling.

Een normalisering van de economie rechtvaardigt een geleidelijke normalisering van de beleidsrente.
Oystein Olsen
Gouverneur Noorse centrale bank

Norges Bank verwijst naar het economisch herstel en de verwachte stijging van de inflatie. ‘De economische activiteit is nu hoger dan voor de pandemie.’ Noorwegen profiteert als belangrijke olie-exporteur van de remonte van de olieprijs. ‘De stijgende loongroei zal helpen de inflatie op te krikken naar de doelstelling van 2 procent.’

De bestuurders van de Noorse centrale bank signaleren dat er nog renteverhogingen volgen. Ze verwachten dat ze de basisrente geleidelijk zullen optrekken naar 1,25 procent tegen eind 2022.

De essentie

  • De Noorse centrale bank zet een punt achter bijna anderhalf jaar nulrentebeleid.
  • Ze verwijst naar het herstel van de economie en de verwachte stijging van de inflatie.
  • Norges Bank plant nog renteverhogingen.
  • De eerste Amerikaanse renteverhoging volgt wellicht eind 2022 of begin 2023 en de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank eind 2024.

De Noorse kroon reageerde positief op de renteverhoging. De munt steeg tegenover de euro naar het hoogste peil in drie maanden.

Voorbeeld

Met de verstrakking van het geldbeleid volgt Norges Bank het voorbeeld van de centrale banken van enkele groeilanden. Onder meer in Brazilië, Rusland en Tsjechië is de rente opgetrokken om de inflatie onder controle te houden. Ook de Turkse centrale bank heeft begin dit jaar de rente verhoogd, maar ze heeft die stijging donderdag onverwacht gedeeltelijk teruggedraaid. Bij de meer welvarende landen hebben Zuid-Korea en IJsland de rente al verhoogd.

De inflatie is de jongste maanden wereldwijd gestegen. Dat is vooral te wijten aan de tekorten aan grondstoffen en onderdelen zoals chips, de sterke stijging van de transportkosten en de krappe arbeidsmarkt. De snelle heropleving heeft veel bedrijven verrast. Daardoor is de vraag naar goederen en diensten groter dan het aanbod.

De centrale banken geloven dat de hoge inflatie vooral tijdelijke factoren weerspiegelt. Toch beginnen ze de stimulus te verminderen. De Europese Centrale Bank (ECB) besliste twee weken geleden de obligatieaankopen licht te verminderen en de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) zal vanaf november wellicht hetzelfde doen.

Fed en ECB

Wanneer zullen de centrale banken van de ontwikkelde landen net als Norges Bank de rente verhogen? Economen verwachten dat de Nieuw-Zeelandse centrale bank dat al in oktober doet (zie grafiek). De Bank of England sloot donderdag een renteverhoging in november of december niet uit als dat nodig is om de inflatie terug te dringen. Maar economen verwachten een Britse renteverhoging pas volgend jaar.

De bestuurders van de Fed signaleerden woensdag dat ze in 2022 of 2023 een eerste keer de rente zullen optrekken. Ze voorspellen dat de doelstelling maximale werkgelegenheid eind volgend jaar wordt bereikt.

Analisten verwachten dat de ECB pas eind 2024 met renteverhogingen begint.

De ECB zal volgens een recente peiling pas in december 2024 beginnen met renteverhogingen, omdat analisten verwachten dat de inflatie volgend jaar weer onder de doelstelling van 2 procent daalt. Ook de ECB gelooft volgens haar eigen prognoses dat de inflatie in 2022 en 2023 lager zal zijn dan de doelstelling. Maar blijkbaar beginnen veel bestuurders daar nu aan te twijfelen, meldde het persbureau Reuters. Ze vrezen dat de inflatie volgend jaar wat hoger zal zijn dan de amper twee weken oude officiële ECB-prognose van 1,7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud