opmerkelijk

Noorwegen, het Asterixdorp van de centralebankwereld

Oystein Olsen, een Noorse havik in een wereld van duiven ©Bloomberg

De Noorse centrale bank verhoogt de rente omdat de inflatie te hoog is. De andere westerse centraal bankiers kijken stikjaloers toe.

De Europese Centrale Bank brengt na bijna acht jaar nulrente nog maar eens een extra blik stimulus in gereedheid, de Federal Reserve belooft snel een renteknip. Maar één centrale bank doet niet mee aan die race naar de bodem. Het Asterixdorp staat in Oslo en heet Norges Bank.

De Noorse centrale bank vergaderde donderdag over het beleid en gouverneur Oystein Olsen kondigde na afloop aan de rente te verhogen, tot 1,25 procent. Meteen de derde verstrakking van het beleid sinds september, toen Noorwegen voor het eerst sinds 2011 de rente opkrikte. Bovendien laat Olsen weten dat er later dit jaar waarschijnlijk nog een renteverhoging komt. 

'De enige overblijvende havik', omschrijft Danske Bank-econoom Kristoffer Lomholt Norges Bank. Een havik is in bankierstermen een sterk met uitsterven bedreigde soort: een centraal bankier die streng focust op inflatiebestrijding. Dit in scherp contrast met de alomtegenwoordige duiven die via nulrentes en bulkinkopen van schulden een kwakkelende economie proberen doperen en actief proberen het leven van de burger wat duurder te maken

Het moet gezegd: Noorwegen is ook het Asterixdorp van de wereldeconomie. De natie van 5 miljoen zielen zit op een collectieve spaarpot van 945 miljard euro (9.200 miljard kronen), de economie boomt door de weer florerende oliesector, met een werkloosheidsgraad van minder dan 4 procent is er zo goed als volledige tewerkstelling.

Last but not least: terwijl andere centrale bankiers er maar niet in slagen de inflatie op te krikken, ligt de inflatie in Noorwegen met 2,5 procent, een cijfer dat de natte droom van Mario Draghi is, boven de doelsteling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud