'Normaal' Westen bedreigt groeimarkten

Niet alleen Barack Obama duimt dit jaar voor een vlekkeloze start voor Janet Yellen, de rest van de wereld doet dat evenzeer (foto: Reuters) ©REUTERS

Het Westen, met de Verenigde Staten op kop, laat dit jaar eindelijk de crisis achter zich. Maar precies die 'normalisering' vormt volgens de Wereldbank een reëel risico voor de opkomende landen, nu de Amerikaanse centrale bank niet langer met onbeperkte geldcreatie groeimarktgokjes 'sponsort'.

In zijn jaarlijkse glazen bol schetst de Wereldbank, sinds 1944 de wereldwaakhond van de ontwikkelingslanden, in essentie een optimistische boodschap. Het Westen ligt niet langer in de lappenmand, terwijl de opkomende landen hun groeipad voortzetten.

De extreme tweespalt van de voorbije jaren zou zo getemperd worden. Per hoofd van de bevolking zijn ontwikkelingslanden nu bijna een kwart rijker dan bij de start van de wereldwijde crisis in 2008. De Amerikanen en Duitsers trappelden over dezelfde periode ter plaatse, terwijl Britten, Spanjaarden en Italianen bijna 10 procent en de Grieken zelfs collectief een kwart armer werden (zie grafiek onderaan).

De Wereldbank-economen in Washington voorspellen nu dat het Westen de groei dit jaar eindelijk ziet versnellen, van 1,3 naar 2,2 procent. Dit vooral onder aanvoering van de Verenigde Staten: daar moet de groei van 1,8 naar 2,8 procent versnellen. In de opkomende markten zou de groei met 5,3 procent stevig blijven. Bijgevolg rekent de Wereldbank nu op een mondiale groei van 3,2 procent voor 2014, in juni lag de lat op 3 procent.

Maar precies die heuglijke vaststelling over een stilaan weer 'normaal' Westen houdt het belangrijkste risico in. De voorbije jaren is de wereldeconomie gewoon geraakt aan een 'abnormaal' westen met centraal bankiers die alles uit de kast halen om de economie te stutten. En dat betekende naast een rente die in de Verenigde Staten al meer dan vijf jaar op nul gebetonneerd zit, ook massale stimulus in de vorm van geldcreatie om in bulk staatspapier op te kopen.

Groeiprognose 2014

  • China 7,7%
  • India 6,2%
  • Groeilanden: 5,3%
  • VS: 2,8%
  • Japan: 1,4%
  • Eurozone: 1,1%

Voorproefje

Die stimulus wordt vanaf deze maand geleidelijk teruggedraaid. Voor de Federal Reserve wordt het dit jaar een helse toer om zonder brokken te beginnen met het aftoppen van de intussen meer dan 4.000 miljard dollar zware balans. Dat moet ook nog eens tijdens een wissel aan de top gebeuren: voorzitter Ben Bernanke geeft eind deze maand het roer door aan Janet Yellen.

Toen Bernanke in mei een eerste keer mompelde dat een 'tempering' van het beleid mogelijk was, lagen de financiële markten een zomer lang in de lappenmand. Dat was vooral een kleine ramp voor opkomende landen als India en Turkije die om hun tweelingtekorten (begroting en lopende rekening) te financieren op vluchtig buitenlands kapitaal rekenen.

De Wereldbank waarschuwt dat die appelflauwte mogelijk een voorproefje was. 'In een scenario waar de langetermijnrentes snel met 100 basispunten stijgen, kunnen de kapitaalstromen naar groeimarkten verschillende kwartalen halveren. In een minder waarschijlijk maar meer acuut scenario met een stijging van 200 basispunten, zou die daling zelfs 80 procent bedragen.'

Helemaal onrealistisch zijn die scenario's niet. Na de 'temperwaarschuwing' van Bernanke eind mei verdubbelde de Amerikaanse tienjaarsrente bijna, van 1,6 naar 3 procent in augustus. En toen de Fed in 1994 veel sneller dan verwacht het beleid verstrakte, klom de rente snel van 5 naar 8 procent.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud