Nyrstar hard onderuit na zoveelste winstalarm

©Dries Luyten

De zinkspecialist waarschuwt voor tegenvallende cijfers over 2018, maar ook voor een lagere toekomstige rendabiliteit van het kroonjuweel Port Pirie.

Nyrstar   waarschuwde vrijdagavond laat dat volgens voorlopige cijfers - definitieve resultaten volgen pas op 30 april, de wettelijke deadline - de brutobedrijfswinst (ebitda) over 2018 op 110 à 130 miljoen zal uitkomen.

Omdat de zinkspecialist over de eerste jaarhelft 120 miljoen ebitda draaide, betekent dat dat de tweede jaarhelft nauwelijks rendabel was. 

Meteen oogt de 'wiskunde' voor de Nyrstar-aandeelhouder kritieker dan ooit. De schulden belopen liefst 12 keer de ebitda, dubbel zo veel als bij het aangeslagen Greenyard. En gelet op de zware afschrijvings- en rentelasten zal Nyrstar zo goed als zeker 2018 voor het zesde jaar op zeven met verlies afsluiten. 

Beleggers straffen het aandeel hard af. Het gaat maandag op de Brusselse beurs tot 35 procent onderuit, tot een diepterecord van 0,37 euro. De beurswaarde is verschrompeld tot 40 miljoen euro, een molshoop vergeleken bij de schuldenberg van 1,45 miljard euro. 

Niet alleen het aandeel Nyrstar noteert op een dieptepunt. De obligatie met vervaldag in 2024, waarmee de groep twee jaar geleden de aflossing van de schulden verder in de toekomst schoof, noteert maandag 'tweedehands' nog aan 34 procent van de nominale waarde.

Beleggers verwachten dus dat ze op de vervaldag in maart 2024 nog nauwelijks één derde van hun inleg zullen terugzien. Anders gesteld: ze eisen nu een jaarrendement van meer dan 30 procent (!) als vergoeding voor het risico van een belegging in Nyrstar-papier. 

Analisten reageren logischerwijs 'not amused' op de zoveelste onheilstijding. Een overzicht:

ABN AMRO:

'Dit is verbluffend slecht nieuws en suggereert dat de activa nog minder waard zijn dan we dachten', zegt analist Philip Ngotho. 'We blijven bij onze visie dat de aandelen Nyrstar praktisch waardeloos zijn, maar vrezen dat er ook voor de obligatiehouders weinig zal overblijven.'

ING:

'Meer drama', schrijft analist Stijn Demeester. Hij merkt op dat Nyrstar de verwachte winstgevendheid van het kroonjuweel Port Pirie meer dan gedacht bijstuurt.

'Port Pirie zal samen met de nabijgelegen site in Hobart dit en volgend jaar respectievelijk 95 en 125 miljoen ebitda (brutobedrijfswinst, red.) aanleveren. Dat is dicht bij de eerder vermelde bedragen van 100 en 130 miljoen. Maar Hobart leverde historisch zo'n 20 à 30 miljoen ebitda per jaar, terwijl tot nog toe de boodschap was dat Port Pirie na de heropstart extra ebitda zou opleveren. Conclusie: de verwachte rendabiliteit van Port Pirie is met zo'n 25 à 30 procent verlaagd.'

KBC Securities:

'Dit is een nieuwe klap voor het bedrijf', merkt analist Wim Hoste op.

'De schuldgraad loopt op, zonder toegang tot de markten om de obligatie van 340 miljoen euro die in september vervalt te herfinancieren. Het papier met vervaldag in 2024 wordt nu tweedehands tegen 47 procent van de nominale waarde verhandeld, tegen een effectief rendement van 25 procent. Een schuldherschikking is een absolute noodzaak, maar het is absoluut niet duidelijk hoe die er zal uitzien en of er iets zal overblijven voor de aandeelhouders. We verlagen daarom ons koersdoel van 0,50 naar 0,30 euro.'

Degroof Petercam:

Analist Frank Claassen verlaagt het koersdoel van 0,50 naar 0,10 euro. 'De resultaten over het vierde kwartaal waren dramatisch en het is zorgwekkend dat Nyrstar in het persbericht geen update geeft van de schuldpositie. Sinds het derde kwartaal is de nettoschuld waarschijnlijk met een paar honderd miljoen toegenomen, omdat mijnbouwers op voorhand betaald willen worden. Daardoor stijgt het werkkapitaal fors.'

Claassen stipt aan dat Nyrstar de - gunstige - indekking tegen een koersval van de zinkprijs verkocht heeft en zo in het vierde kwartaal 82 miljoen dollar cash genereerde. Keerzijde is natuurlijk dat de groep nu niet meer ingedekt is tegen de capriolen van de zinkmarkt. Dat wijst op een 'nijpende nood aan liquiditeiten'. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud