'Obligatie-uitgifte afvalgroep Renewi niet aantrekkelijk'

Een elektrische vuilniswagen van Van Gansewinkel, dat na de fusie met sectorgenoot Shanks werd omgedoopt tot Renewi. ©EPA

De Brits-Nederlandse onderneming biedt gezien de hoge schuldgraad een te magere rente, zegt beursblad De Belegger.

Belgische beleggers kunnen vanaf vrijdag inschrijven op een obligatie-uitgifte van Renewi. De Brits-Nederlandse afvalverwerker wil met een vijfjarige obligatielening tot 75 miljoen euro ophalen.

De brutocoupon bedraagt 3 procent, maar de obligaties worden uitgegeven tegen 101,875 procent van de nominale waarde. Dat betekent dat u 1.018,75 euro betaalt voor een obligatie met een nominale waarde van 1.000 euro. Daardoor daalt het brutorendement naar 2,60 procent. Het nettorendement na roerende voorheffing bedraagt 1,71 procent.

Renewi merkt op dat dit zijn eerste uitgifte is van een groene obligatie sinds de onderneming in 2017 ontstond uit de fusie van het Britse Shanks en de Nederlandse sectorgenoot Van Gansewinkel. Het zal de opbrengst van de obligaties gebruiken voor groene investeringen en voor een gedeeltelijke herfinanciering van een obligatie die vervalt op 30 juli.

'De schuldgraad van Renewi - de verhouding tussen de nettoschuld en de ebitda (brutobedrijfswinst) - is met 3,06 eerder aan de hoge kant', signaleert De Belegger. 'We vinden dat de geboden rente gezien de hoge schuldratio ietwat te mager is. We zouden dan ook niet intekenen.'

Beleggers kunnen bij ING intekenen. De inschrijvingsperiode loopt van 5 juli tot en met 12 juli. Maar ze kan al na één dag vervroegd worden afgesloten als de vraag naar obligaties groter is dan het aanbod.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect