OESO: 'Coronavirus brengt wereldeconomie in gevaar'

Laurence Boone, hoofdeconome van de OESO. ©AFP

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verlaagt haar groeiprognose voor de wereldeconomie van 2,9 naar 2,4 procent, het laagste peil in elf jaar.

'Coronavirus: de wereldeconomie is in gevaar.' Zo luidt de verontrustende titel van de nieuwe economische vooruitzichten die de OESO, de denktank van de rijke landen, maandag publiceert. De internationale organisatie zegt dat een krimp van de wereldeconomie in het eerste kwartaal mogelijk is.

Een krimp van de wereldeconomie in het eerste kwartaal is mogelijk.
OESO

De OESO voorspelt dat de wereldeconomie in 2020 slechts met 2,4 procent zal groeien, tegenover 2,9 procent in 2019. Dat is de laagste groei sinds de wereldwijde recessie van 2009. Die prognose veronderstelt dat de epidemie in China een piek bereikt in het eerste kwartaal en dat de verspreiding in andere landen beperkt blijft.

In China zal de economische activiteit dit jaar slechts met 4,9 procent groeien. Drie maanden geleden voorspelde de OESO nog 5,7 procent groei. Maar ook in andere landen staat de economische groei onder druk, beklemtoont de OESO. 'De daling van de productie in China wordt in de hele wereld gevoeld, omdat China een sleutelrol speelt in wereldwijde aanvoerlijnen, het toerisme en op de grondstoffenmarkten.'

Europa

Vooral in landen die sterke economische banden hebben met China, zoals Japan, Zuid-Korea en Australië, zal de groei duidelijk lager uitvallen. Maar ook de groeivooruitzichten in Europa verslechteren. De OESO voorspelt dat de economische activiteit in de eurozone in 2020 slechts met 0,8 procent toeneemt. Drie maanden geleden voorspelde de instelling 1,1 procent groei voor de landen van de monetaire unie. De OESO publiceert geen nieuwe groeiprognose voor België.

Als de epidemie langer duurt en zich wijd verspreidt in Azië, Europa en Noord-Amerika zou dat de groeivooruitzichten veel meer doen verslechteren, waarschuwt de OESO. Dan kan de groei van de wereldeconomie terugvallen naar 1,5 procent.

Het macro-economisch beleid kan de onmiddellijke ontwrichting van de economie niet compenseren.
OESO

Er bestaan geen wondermiddelen om de groei snel op te krikken. 'Het macro-economisch beleid kan de onmiddellijke ontwrichting van de economie die het gevolg is van shutdowns en reisbeperkingen niet compenseren', signaleert de OESO. 'Het kan wel helpen het vertrouwen te herstellen en de heropleving helpen wanneer het aantal besmettingen daalt. Regeringen moeten het inkomen van kwetsbare sociale groepen en bedrijven beschermen.'

Monetair beleid

We zullen gepast reageren om de economie te ondersteunen.
Jerome Powell
Voorzitter Amerikaanse centrale bank

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), opende vrijdagavond de deur voor een renteverlaging. 'We zullen gepast reageren om de economie te ondersteunen', zei hij in een korte mededeling. De Fed heeft nog ruimte om het monetair beleid te versoepelen, want zijn basisrente bedraagt 1,5 à 1,75 procent.

In de eurozone en Japan is de beleidsrente nu al gelijk aan of lager dan nul en kan het monetair beleid minder doen. 'De raad van bestuur staat klaar om gepast alle instrumenten aan te passen om te garanderen dat de inflatie duurzaam evolueert naar haar doelstelling', zegt Luis de Guindos, de ondervoorzitter van de Europese Centrale Bank. De Japanse centrale bank belooft dat ze de nodige maatregelen zal treffen om de stabiliteit van de financiële markten te waarborgen. 

Begrotingsbeleid

De afkoeling van de wereldeconomie vergroot de druk op de regeringen om met het begrotingsbeleid de groei te stimuleren. Italië plant voor 3,6 miljard euro extra uitgaven om de export te steunen en liquiditeitsproblemen van bedrijven te bestrijden.

In Hongkong besliste de regering vorige week om elke meerderjarige inwoner 10.000 Hongkongse dollar (1.170 euro) te schenken. Ze hoopt zo de consumptie en de groei te stimuleren. 

Landen als Duitsland en Australië kunnen volgens de OESO meer geld in de economie pompen zonder dat hun overheidsschuld ontspoort. Maar de instelling voegt eraan toe dat andere landen minder ruimte hebben. Ze noemt geen namen, maar de VS, Japan en Italië worstelen nu al met grote begrotingstekorten en een hoge overheidsschuld. Ook België heeft weinig marge. De manoeuvreerruimte van ons land wordt extra beperkt omdat de federale regering in lopende zaken is.

Toch moeten de grote landen klaarstaan om indien nodig een bijkomende budgettaire stimulus te lanceren, onderstreept de OESO. 'Als de groei gedurende een lange periode veel lager zou uitvallen is een gezamenlijke verhoging van de overheidsuitgaven de beste manier om het vertrouwen te herstellen en de inkomens te ondersteunen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud