Olie 50 procent duurder dan in januari

Een boorplatform in de Noodzee ©REUTERS

De olieprijs is dé comeback-kid van 2015. Een remonte die ook de inflatie sneller dan verwacht kan doen opveren. De stijging van de benzineprijs in ons land is veel beperkter.

Een vat Brent-Noordzeeolie kost woensdag in Londen 69 dollar. Dat is nog altijd ruim onder de meer dan 100 dollar een jaar geleden, maar wel de helft boven de 45 dollar bij het dieptepunt in januari.

Minstens even frappant is dat de olieprijs nu bijna weer op het peil staat van eind november. Toen ontketende Saudi-Arabië, veruit de belangrijkste speler op de oliemarkt, een tuimelperte van de olieprijs door ondanks een duidelijk verslappende wereldvraag de kraan wijd open te blijven draaien.

©.

Heel wat analisten vermoeden dat de Saudi's op een structureel lagere olieprijs aansturen om hun toekomstig marktaandeel te beschermen tegenover de Verenigde Staten en Rusland. De eerste is steeds meer een olieproducent van formaat met dankzij de opkomst van schaliegas. En Rusland koestert plannen om de potentiële oliereserves in het ruwe Arctische noorden te ontginnen, plannen die bij een lage olieprijs niet rendabel zijn. 

14%
De maximumprijs voor benzine (Super 95) in België is sinds de bodem in januari met 14 procent gestegen. De dieselprijs met 10 procent. Een pak minder dan de prijs voor ruwe olie.

Beleggers reageren echter enthousiast op signalen dat oliebedrijven in reactie op de lage olieprijs fors het mes zetten in hun investeringsbudget, wat potentieel het toekomstige aanbod kan doen inkrimpen. Op korte tijd heeft een lange tijd obscure indicator op Wall Street zelfs cultstatus gekregen: de boorplatformteller van Baker Hughes.

Die wekelijkste telling van hun aantal actieve olieplatformen is verre van een perfecte barometer van de olieproductie, maar sterkt met een recente halvering analisten in hun overtuiging dat zeker in de VS het aanbod aan de lagere prijs wordt aangepast. 

Toch rijst de vraag of de stijging van de olieprijs zo niet zelfvernietigend werkt, aangezien bedrijven nu potentieel hun plannen om platformen in de mottenballen te zetten zullen herzien. 'De huidige prijsstijging doet me wat denken aan de mythe van Sisyphus, die ten eeuwigen dage veroordeeld is een steen op de berg te rollen maar nooit aan de top raakt', zegt de oliehandelaar Tamas Varga van het beurshuis PVM in  Financial Times.

©Baker Hughes

Duidelijk is dat de prijsstijging iedereen in snelheid genomen heeft. Ook centraal bankiers. De Europese inflatie is door het herstel van de energieprijzen vroeger dan verwacht niet langer negatief. En dat voedt de speculatie dat de Europese Centrale Bank wel eens vroeger dan verwacht een punt zou kunnen zetten achter haar stimulus.

Voorzitter Mario Draghi ontkent dat in alle toonaarden, maar de speculatie ontketende recentelijk niettemin een mini-crash op de Europese obligatiemarkten.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud