Advertentie

Olie en basismetalen fors duurder, goud valt terug

Een olieplatform in het Noorse deel van de Noordzee. ©AFP

De forse groei en de vergroening van de wereldeconomie doen de vraag naar grondstoffen sterk stijgen.

De prijs van veel grondstoffen is in het eerste halfjaar sterk gestegen. De koperprijs bereikte zelfs een recordhoogte. De grote prijsstijgingen zijn vooral een gevolg van het krachtig economisch herstel. De wereldeconomie groeit in 2021 met zo'n 6 procent. Dat is de hoogste groei in bijna een halve eeuw.

Aardolie is met een prijsstijging van bijna 50 procent sinds Nieuwjaar de grootste stijger. De hoge economische groei doet de vraag naar olie toenemen, terwijl het aanbod relatief beperkt is. Het oliekartel OPEC, Rusland en hun bondgenoten verhogen slechts heel geleidelijk de productie na de grote vermindering vorig jaar.

Er zijn meer metalen nodig voor de woningbouw en investeringen in infrastructuur.

Bij de industriële metalen zijn ijzererts, aluminium en koper de grootste stijgers. Er zijn meer metalen nodig voor de woningbouw en overheidsinvesteringen. De lage rente en de pandemie stimuleren in veel landen de nieuwbouw en renovatie van woningen. De VS en de Europese Unie plannen grote investeringen in transportinfrastructuur en hernieuwbare energie.

Vergroening

Ook de vergroening van de economie doet de vraag naar industriële metalen toenemen. Voor de productie van een elektrische auto is veel meer koper nodig dan voor de bouw van een auto met een klassieke benzine- of dieselmotor.

De goudprijs is gedaald omdat de stijging van de langetermijnrente en de dollar het edelmetaal minder aantrekkelijk maken.

In tegenstelling tot de industriële metalen werd goud in euro 6,1 procent goedkoper. De goudprijs daalde sinds de Amerikaanse centrale bank tien dagen geleden twee renteverhogingen in het vooruitzicht stelde voor 2023. Omdat goud geen rente opbrengt, maakt een rentestijging het edelmetaal minder aantrekkelijk.

Ook de recente stijging van de dollar, een gevolg van de boodschap van de Fed, woog op de goudmarkt. Aangezien de goudprijs doorgaans in dollar wordt uitgedrukt, maakt een stijging van de Amerikaanse munt het edelmetaal duurder voor kopers van buiten de VS.

De andere edelmetalen, die meer industriële toepassingen hebben, hielden beter stand. Platina en palladium worden gebruikt in katalysatoren van auto's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud