Olieprijs daalt fors na mislukt overleg OPEC+

De Saoedische minister van Energie Abdulaziz bin Salman Al Saud. ©EPA

Het oliekartel OPEC en Rusland hebben geen akkoord bereikt over een beperking van de olieproductie. De olieprijs zakte naar het laagste peil sinds midden 2017.

De OPEC en haar bondgenoten onder leiding van Rusland pleegden vrijdag overleg over een vermindering van de olieproductie om de lage olieprijs op te krikken. De prijs zakte sinds begin dit jaar met zowat 30 procent, omdat de verspreiding van het coronavirus de vraag naar olie sterk heeft doen dalen. De onderhandelingen van de zogenaamde OPEC+ leidden niet tot een akkoord.

De olieprijs zakte na de mislukking van het overleg tot onder 47 dollar per vat, het laagste peil sinds juli 2017.

Onder impuls van Saoedi-Arabië stelde het kartel voor de olieproductie in het tweede kwartaal met 1,5 miljoen vaten per dag te verminderen. De OPEC was bereid de eigen productie met 1 miljoen vaten af te bouwen op voorwaarde dat Rusland en andere bondgenoten 500.000 vaten minder oppompen. Maar Rusland weigerde het mes te zetten in zijn productie.

De olieprijs zakte na de mislukking van het overleg even naar 45 dollar en noteerde om 18 uur op 46 dollar per vat, tegenover 50 dollar donderdag. Het is van midden 2017 geleden dat ruwe olie zo goedkoop was. De recente prijsdaling zal volgende week wellicht de prijs van benzine, diesel en huisbrandolie doen dalen.

De meningsverschillen tussen Saoedi-Arabië en Rusland doen vragen rijzen over de toekomst van hun alliantie. De jongste drie jaar hebben afspraken over productiequota de olieprijs ondersteund. Door de weigering van Rusland om de productie te beperken, doven de bestaande productiequota eind maart uit. De OPEC-landen kunnen dan vanaf april in principe onbeperkt olie oppmpen. Als de lidstaten van het kartel dat ook effectief doen, dreigt het overaanbod van olie nog toe te nemen en zal de prijs wellicht verder dalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud