Olieprijs daalt na uitstel besluit over productieknip

Een oliehaven in Saoedi-Arabië. ©REUTERS

De oliemarkt vreest dat het oliekartel OPEC vrijdag met een dag vertraging een kleiner dan verwachte productieverlaging aankondigt. Die verwachting doet de olieprijs flink dalen.

De landen van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) werden het donderdag eens dat een productieverlaging nodig is om de oliemarkt in evenwicht te brengen. Maar ze namen nog geen beslissing over de productie van volgend jaar. De OPEC wacht tot duidelijk is dat ook Rusland en enkele andere niet-OPEC-landen het mes zetten in de productie.

'We hopen tegen morgenavond iets te kunnen besluiten', zei de Saoedische minister van Energie Khalid al-Falih donderdag bij de start van de halfjaarlijkse vergadering van de OPEC in Wenen. 'We moeten ook de niet-OPEC-landen aan boord krijgen. Als niet iedereen meedoet en in gelijke mate bijdraagt zullen we wachten.'

De oliemarkt is ook ontgoocheld over de verwachte verlaging van de olieproductie. Handelaars anticipeerden op een productieverlaging met 1 tot 1,4 miljoen vaten per dag. Falih zei dat hij tevreden is met een productieverlaging van 1 miljoen vaten. 'We willen de zeker de markt niet schokken.'

De olieprijs noteert donderdag om 17u15 op 59,5 dollar per vat, tegenover 61,56 dollar woensdag. De prijsdaling van ruim 3 procent is niet alleen te wijten aan ontgoocheling over de verwachte beperkte productieverlaging. Ook de forse daling van de aandelenmarkten, die onder meer te wijten is aan bezorgdheid over de wereldeconomie, speelt een rol.

Rusland

Na overleg met de OPEC-landen vloog de Russische minister van Energie Alexander Novak donderdag naar Sint-Petersburg voor overleg met de Russische president Vladimir Poetin. Hij keert vrijdag terug naar Wenen om samen met de OPEC-landen definitieve afspraken te maken over de olieproductie in 2019. Het is de bedoeling dat ook Rusland en landen als Oman en Kazachstan minder oppompen.

Saoedi-Arabië staat voor een moeilijke evenwichtsoefening. Het moet zowel overaanbod als een conflict met de Amerikaanse president Donald Trump voorkomen. Trump vraagt een hoge productie en lage olieprijs. De Saoedi's staan in het krijt bij Trump, omdat de president de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman blijft steunen. Volgens de CIA is Salman de opdrachtgever van de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

De olieprijs is de jongste twee maanden met zowat 30 procent gedaald omdat de vrees voor overaanbod is toegenomen. De VS en Saoedi-Arabië hebben de jongste weken de productie verhoogd en de groeivertraging van de wereldeconomie drukt de vraag naar olie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect