Olieprijs schiet omhoog na aanval op tankers

Een foto die door het persbureau AFP werd bekomen van de Iraanse staatstelevisie. Op het beeld zou een van de aangevallen tankers te zien zijn. ©AFP

De prijs van olie gaat donderdag flink omhoog na berichten dat twee tankers zijn beschadigd bij een vermoedelijke aanval in de Golf van Oman.

Het incident volgt op eerdere incidenten met tankers in de Perzische Golf de afgelopen maand. Volgens kenners neemt de kans op verstoringen in het olievervoer voort toe. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken merkt op dat de aanvallen plaatsvonden terwijl de Japanse premier Shinzo Abe een ontmoeting had met ayatollah Ali Khamenei. 

De Londense olieprijs gaat als reactie prompt 3 procent hoger tot 61,72 dollar. Woensdag sloot de olieprijs nog af op het laagste peil in vijf maanden. 

De Golf van Oman ligt ten oosten van de Straat van Hormuz. Daar passeert een vijfde van alle wereldwijde olie. Iran heeft ermee gedreigd de Straat van Hormuz af te sluiten nadat de VS sancties hadden opgelegd aan Iran. 

Amerikaanse vloot

Amerikaanse schepen zijn in de regio onderweg en verlenen hulp, liet de vijfde vloot van de Amerikaanse marine in Bahrein donderdag weten. Er zouden twee tankers zijn aangevallen. Volgens sommige bronnen gebeurde dat met torpedo's. De betrokken schepen zouden de Front Altair en de Kokuka Courageous zijn. De eerste tanker vaart onder de vlag van de Marshalleilanden en heeft een Noorse eigenaar. Volgens het Noorse persbureau NTB had het schip olie geladen in een haven in de Verenigde Arabische Emiraten. Het zou Taiwan als bestemming gehad hebben. Er is brand aan boord van het schip, maar de 23 personeelsleden zijn geëvacueerd en zijn gezond en wel, zegt de eigenaar Frontline in een krant uit Oslo.

De tanker Front Altair. ©EPA

De Kokuka Courageous, die onder de Panamese vlag zou varen, heeft methanol aan boord en liep schade op in een 'veiligheidsincident', volgens het bedrijf Bernhard Schulte Shipmanagement. De 21 crewleden zijn ontzet, maar de vracht is intact en het schip loopt geen risico om te zinken, luidt het. De tanker zou Singapore als bestemming gehad hebben. Het officiële Iraanse agentschap Irna berichtte dat de Iraanse marine de bemanning van de twee schepen had ontzet. De tankers varen in de buurt van de Straat van Hormuz, een strategisch belangrijke doorgangsroute voor olie.

In het noorden grenst de Golf van Oman aan Iran, in het westen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en in het zuiden aan Oman. Een maand geleden meldden de VAE al sabotage tegen vier handelsschepen in de Golf van Oman. Volgens bronnen in Saoedi-Arabië liepen twee tankers van het land zware schade op. De precieze omstandigheden van die incidenten blijven onduidelijk. De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton wees toen met de beschuldigende vinger naar Iran. Hij sprak over aanvallen met zeemijnen, maar legde geen bewijzen voor zijn beschuldigingen op tafel. De regering in Teheran sprak van 'belachelijke beweringen'. 

Dit zijn beelden van een Iraans televisiestation:

Japan als bemiddelaar

De Japanse premier Shinzo Abe is in Teheran en voert gesprekken met de geestelijke leider Ali Khamenei en president Hassan Rouhani. Abe had een boodschap bij van de Amerikaanse president Donald Trump en waarschuwde voor een escalatie van het conflict.

Khamenei zei dat de beloftes van Washington om niet aan te sturen op een nieuw regime in Iran leugens zijn. 'Ik beschouw Trump niet waardig om boodschappen uit te wisselen. Ik heb geen enkele boodschap voor hem, nu niet en in de toekomst niet', zou hij gezegd hebben aan de Japanse premier. 

De geestelijke leider zei wel dat Iran geen intentie heeft om kernwapens te maken, te bezitten of te gebruiken, vertelde Abe aan verslaggevers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect