Olieprijs stijgt fors door verlenging productieknip

Een arbeider controleert een oliepijpleiding in Irak. ©EPA

De olieprijs is donderdag gestegen naar het hoogste peil in een jaar, omdat het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten de beperking van de olieproductie verlengen.

De verwachte verhoging van de olieproductie komt er niet. De OPEC-landen, Rusland en hun bondgenoten hebben donderdag afgesproken de productieknip met een maand te verlengen tot eind april. Bovendien verlengt Saoedi-Arabië zijn vrijwillige productiebeperking van 1 miljoen vaten per dag.

De oliemarkt reageerde heftig op het vooruitzicht van een lager dan verwacht aanbod. De prijs van Brent-olie, de referentie in Europa, steeg naar het hoogste peil sinds januari vorig jaar. Een vat Brent kostte rond 19 uur 67,2 dollar. Dat is 5 procent meer dan woensdag en 30 procent meer dan begin dit jaar.

Herstel wereldeconomie

Analisten hadden voorspeld dat de zogenaamde OPEC+-landen de productie zouden verhogen met 500.000 vaten en dat Saoedi-Arabië zijn vrijwillige productiebeperking zou stopzetten. Ze verwezen naar de heropleving van de wereldeconomie, de stijgende vraag naar olie en de dalende voorraden.

De onzekerheid over het economisch herstel is niet verdwenen. Ik dring aan op voorzichtigheid.
Abdulaziz bin Salman
Saoedische minister van Energie

Maar vooral Saoedi-Arabië pleitte voor een voortzetting van de productiebeperking. 'De onzekerheid over het economisch herstel is niet verdwenen', zei de Saoedische minister van Energie Abdulaziz bin Salman bij het begin van het overleg. 'Ik dring aan op voorzichtigheid en alertheid.'

Rusland daarentegen was voorstander van een wat hogere productie. Het vreest dat de hogere prijzen de productie van schalieolie in de VS doen opveren en dat het daardoor marktaandeel verliest. De Amerikaanse productie is vorig jaar gedaald, omdat de olieprijs toen erg laag was en sommige boorputten niet meer rendabel waren. Rusland (+130.000 vaten per dag) en Kazachstan (+20.000 vaten) mogen hun productie lichtjes verhogen. Ze hadden die uitzondering ook al gekregen voor februari en maart.

Tekort

De productiebeperking werd in de lente van vorig jaar ingevoerd omdat de coronacrisis de vraag naar olie deed instorten en de olieprijs crashte. De prijs van Brent-olie zakte in april onder 20 dollar.

Analisten verwachten dat de olievoorraden verder dalen.

Analisten verwachten dat de vraag naar olie de komende maanden groter blijft dan het aanbod. Daardoor zullen de olievoorraden verder dalen en kan olie nog duurder worden. De Zwitserse bank Julius Bär voorspelde woensdag dat de olieprijs boven 70 dollar per vat stijgt.

Duurdere olie kan de zenuwachtigheid op de financiële markten doen toenemen. De obligatiemarkten vrezen steeds meer een versnelling van de inflatie en daardoor is de langetermijnrente de jongste weken sterk gestegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud