Akkoord over productieknip doet olieprijs fors stijgen

Ras Tanura, een olieterminal in Saoedi-Arabië. ©REUTERS

Het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten verlagen de olieproductie meer dan verwacht. Daardoor stijgt de olieprijs fors.

Na lange onderhandelingen hebben de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) en een groep andere landen onder leiding van Rusland een akkoord bereikt om in de eerste helft van 2019 de productie met 1,2 miljoen vaten per dag te verminderen. De oliemarkt verwachtte een productieverlaging met slechts 1 miljoen vaten.

De groter dan verwachte knip van de productie deed de olieprijs flink stijgen. Brentolie noteerde om 17u30 op 62,8 dollar per vat, tegenover 60,1 dollar donderdagavond. De vermindering van de olieproductie is noodzakelijk om de oliemarkt in evenwicht te brengen. De olieprijs zakte tussen begin oktober en eind november met zowat 30 procent omdat overaanbod dreigde.

De OPEC-landen zijn van plan hun productie met 800.000 vaten per dag te verlagen. De niet-OPEC-landen nemen de resterende 400.000 vaten voor hun rekening. De onderhandelingen verliepen moeizaam omdat Rusland, Iran en andere landen lang niet op dezelfde golflengte zaten.

Rusland en Iran

Uiteindelijk liet Rusland weten dat het bereid is zijn productie met zowat 230.000 vaten per dag te verminderen. Moskou wilde eerst slechts 150.000 vaten inleveren. Iran kreeg een vrijstelling omdat de Amerikaanse sancties de productie van dat land al sterk hebben doen dalen. Oorspronkelijk eiste Saoedi-Arabië een symbolische productieknip van Iran.

De groter dan verwachte productieverlaging is slecht nieuws voor Donald Trump. De Amerikaanse president heeft de jongste weken Saoedi-Arabië onder druk gezet veel olie te produceren om de prijs laag te houden. De Saoedi's hebben in november hun productie verhoogd maar zijn nu toch bereid om volgend jaar minder op te pompen.

De druk van Trump is opmerkelijk, want de positieve gevolgen van goedkope olie voor de Amerikaanse economie zijn de jongste jaren fors gedaald. De VS waren vorige week voor het eerst in meer dan 70 jaar een netto-exporteur van olie, blijkt uit cijfers van het ministerie van Energie. Ze waren niet meer afhankelijk van buitenlandse olie omdat de productie van schalie-olie in onder meer Texas en Noord-Dakota de jongste jaren fors is gestegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud