Advertentie

Olieprijs stijgt voor het eerst in drie jaar boven 80 dollar

Een olieplatform van Chevron in de Golf van Mexico. ©Bloomberg

De daling van de olievoorraden en de forse stijging van de aardgasprijzen duwen de olieprijs omhoog.

De olieprijs stijgt dinsdag voor de zesde dag op rij. De prijs van Brent-olie klom voor het eerst sinds oktober 2018 boven de grens van 80 dollar per vat.

De hausse van de olieprijs is het gevolg van verscheidene factoren. De recordprijs voor Europees aardgas heeft tot gevolg dat sommige elektriciteitsproducenten, vooral in Aziƫ, overschakelen van gas op olie. Commonwealth Bank of Australia raamt dat die verschuiving de vraag naar olie met 500.000 vaten per dag kan verhogen.

Ook het herstel van de wereldeconomie doet de vraag naar olie toenemen. Enkele Aziatische landen heropenen hun economie nadat ze in augustus maatregelen hebben genomen tegen de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus. De Britse oliemaatschappij BP verwacht dat het olieverbruik in het derde kwartaal van 2022 weer het niveau van voor de pandemie bereikt.

Dalende voorraden

De toename van het aanbod is kleiner dan de stijging van de vraag. Het oliekartel OPEC, Rusland en hun bondgenoten verhogen de productie slechts heel geleidelijk. Ze willen voorkomen dat de prijs sterk daalt, zoals bij de start van de coronacrisis. De zogenaamde OPEC+-landen verhogen de productie elke maand met 400.000 vaten per dag.

Omdat de vraag sneller groeit dan het aanbod dalen de voorraden. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs spreekt van een nooit geziene daling. De Amerikaanse olievoorraden zijn teruggevallen naar het laagste peil in drie jaar.

De maximumprijs van diesel stijgt dinsdag naar een recordhoogte van 1,652 euro per liter.

De Belgische consument voelt de klim van de olieprijs. De maximumprijs van diesel stijgt dinsdag met 3,1 cent naar een recordhoogte van 1,652 euro per liter. De maximumprijs van huisbrandolie stijgt woensdag met 1,36 cent naar 0,7369 euro per liter.

Vooruitzichten

Verscheidene banken en handelaars hebben de jongste weken hun prognoses voor de olieprijs opgetrokken. Goldman Sachs zegt dat de olieprijs kan stijgen naar 90 dollar per vat.

De OPEC+-landen moeten overwegen de productie meer te verhogen dan gepland.
Chris Bake
Directeur oliehandelaar Vitol

Chris Bake, een directeur van Vitol, de grootste onafhankelijke oliehandelaar, zegt dat de OPEC+-landen moeten overwegen de productie meer te verhogen dan gepland. De OPEC+-landen vergaderen volgende week maandag en beslissen dan of ze in november de productie opnieuw met 400.000 vaten per dag optrekken.

De OPEC verwacht dat de vraag naar olie blijft stijgen tot 2035. 'Er zijn nog altijd ernstige twijfels of de ambitieuze klimaatengagementen zullen worden gerealiseerd.' De strijd tegen de klimaatverandering vereist een sterke verlaging van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud