Olieprijs tuimelt door zorgen over volle opslagtanks

De prijs voor Amerikaanse olie stevent amper een week na zijn historische crash opnieuw af op het nulpunt. ©REUTERS

De belangrijkste Amerikaanse olietracker (USO) verkoopt onverwacht zijn volledige positie aan junicontracten, wat de angst voor negatieve olieprijzen opnieuw op het voorplan brengt.

De Amerikaanse olie kreeg maandag een nieuwe dreun en zakte met een kwart in waarde naar 13 dollar per vat. Daar kwam maandagnacht een nieuwe waardedaling van 17 procent boven op, waardoor de prijs dinsdag onder 11 dollar per vat zakt.

De druk op de wereldwijde opslagcapaciteit voor olie en olieproducten blijft ongezien scherp.
Stephen Innes
Strateeg Axicorp

Het United States Oil Fund (USO) verkocht maandag onverwacht al zijn junicontracten in Amerikaanse olie, waardoor de spread met juli groter werd en de bezorgdheid groeit over een herhaling van de prijsineenstorting van vorige week, die Amerikaanse olie (WTI) voor het eerst onder nul bracht.

'De verrassende uitverkoop van junicontracten is deels te wijten aan het feit dat de opslagfaciliteiten snel vol raken', zegt Stephen Innes, hoofdstrateeg bij de valutahandelaar Axicorp. 'De druk op de wereldwijde opslagcapaciteit voor olie en olieproducten blijft ongezien scherp.'

80 procent prijsdaling

De Amerikaanse olie heeft dit jaar bijna 80 procent van zijn waarde verloren toen de uitbraak van het coronavirus de vraag naar olieproducten, van benzine tot ruwe olie, deed verdampen. Opslagtanks zitten tot de nok gevuld, waardoor het zwarte goud niet alleen kreunt onder een gebrek aan kopers maar ook aan opslagruimte. De grootste producenten ter wereld hebben toegezegd vanaf begin volgende maand de dagelijkse productie te verminderen om te proberen de markt in evenwicht te brengen, maar de ineenstorting van de consumptie heeft geleid tot een olietsunami die de opslaglimieten wereldwijd test.

De prijs voor Europese Noordzeeolie noteert rond 19 dollar per vat na een daling van 7 procent op maandag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud