Olieprijs veert op na duik van woensdag

Libië heropent zijn olieterminals, die gesloten waren als gevolg van de interne conflicten in het land. ©AFP

Olietraders krijgen deze week hevige bokkensprongen te verwerken. Nadat de prijs van een vat Brent-olie woensdag de sterkste duik maakte in meer dan twee jaar, kwam er vanochtend ruim 2 procent bij.

De oliemarkt is al weken de speelbal van op- en neerwaartse krachten. De sterke wereldeconomie en zorgen over een Amerikaanse boycot van Iraanse olie duwden de prijs van een vat de afgelopen maanden tot ver boven de 70 dollar . Maar de vrees dat de Amerikaans-Chinese handelsoorlog tot een afkoelende economie zal leiden, heeft net het omgekeerde effect.

Woensdag crashte de olieprijs zelfs met 6,9 procent, wat volgens traders te wijten was aan het nieuws dat Libië vier olieterminals heeft heropend die lange tijd hadden stilgelegen en zo de uitvoer van het Noord-Afrikaanse land hadden lamgelegd. Door de heropening kunnen er dagelijks tot 850.000 vaten olie extra uitgevoerd worden.

Het herstel op donderdag kwam er nadat het Internationale Energie Agentschap (IEA) in een maandelijkse update had verklaard dat de wereldwijde oliereserves ‘misschien tot het uiterste getest worden’ als gevolg van productieproblemen op verschillende plaatsen. De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee steeg vanochtend met 2,2 procent tot iets meer dan 75 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content