Olieprijs zakt tot laagste peil in halfjaar

©EPA

De olieprijs is vandaag verder weggezakt, tot het laagste peil in bijna een halfjaar. Brent-olie noteert nu meer dan 20 procent onder zijn piek van dit jaar, en zit dus in een berenmarkt.

De prijs voor een vat Brent-olie zakte tot 52,28 dollar. Dat is het laagste peil sinds maart. Nadien nestelde de prijs zich boven de 53 dollar per vat.

De verdere daling is het gevolg van nieuws uit de VS en China, de twee grootste olieverbruikers ter wereld.

In de VS blijft de olieproductie stevig, zo bleek vorige week. ‘Analisten hadden nochtans verwacht dat de olieproductie in de VS snel zou afnemen, omdat die pas rendabel is bij een prijs van 65 à 70 dollar per vat. Er zijn wel platformen waar de productie gestopt is, maar wie actief gebleven is, pompt nu meer op dan voorheen om de lagere prijzen te compenseren’, weet marktstrateeg Marc Eeckhout (BNP Paribas Fortis). ‘Velen hebben zich ook gewapend tegen de lagere olieprijzen, door hun kosten te verlagen en zich in te dekken.’

Daarnaast pompt Saoedi-Arabië nog steeds olie aan recordniveaus op. En terwijl er al een overaanbod aan olie is, zal de markt binnenkort ook overspoeld worden met olie uit Iran. Door het historische atoomakkoord dat het land onlangs met het westen sloot, vallen de economische sancties weg en mag Iran weer olie exporteren.

De vraag naar olie blijft daarentegen zwak. In China vertraagt de groei van de economie, wat een rem zet op de behoefte naar olie. Door de recente crash op de Chinese beurzen - vandaag viel de Shanghai Composite-index nog eens 1,7 procent terug - wordt bovendien gevreesd dat die groeivertraging wel eens groter zou kunnen uitvallen dan verwacht, en dat de Chinese economie dus eerder een harde in plaats van een zachte landing zou maken.

50 à 60 dollar per vat

Volgens Brian Gilvary, de financieel directeur van oliereus BP, zullen de olieprijzen nog een tijdje laag blijven. Onder meer omdat het effect van de extra Iraanse olie nog niet zichtbaar is op de markt.

ING België gaat dit jaar uit van een gemiddelde olieprijs van 65 à 75 dollar per vat. ‘Wellicht zal die prognose wel wat verlaagd worden. Maar een prijs van 50 dollar valt moeilijk te motiveren op lange termijn, omdat de productie aan de huidige niveaus niet rendabel is. Tenzij China natuurlijk echt een harde landing zou maken’, aldus econoom Philippe Ledent.

BNP Paribas Fortis heeft zijn vooruitzichten intussen wel al bijgesteld. ‘Wij gaan voor de komende twaalf maanden uit van een prijs van 50 à 60 dollar per vat’, stelt Eeckhout. ‘Op korte termijn zal de olieprijs zeker onder druk blijven staan. Een bescheiden herstel van de wereldeconomie - waarvan we vandaag nog steeds uitgaan - zal het olieverbruik wel doen toenemen, maar onvoldoende om het overaanbod weg te werken en de olieprijs omhoog te stuwen.’

Voor de consument is de lagere olieprijs goed nieuws. Morgen zakt de maximumprijs voor benzine 95 met 3,8 cent tot 1,494 euro per liter. Diesel werd vandaag goedkoper en stevent intussen af op prijzen aan de pomp van 1 euro per liter of minder. ‘Voor stookolie wordt donderdag een prijsdaling verwacht van naar schatting 30 euro per 1.000 liter’, zegt energiespecialist Omer Coeckaerts van de website Brandstofprijzen.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud