Advertentie

Ondervoorzitter ECB ziet negatieve inflatie

Vitor Constancio, ondervoorzitter van de ECB. ©Bloomberg

De inflatie in de eurozone zal in de komende maanden onder nul zakken. Dat zegt Vitor Constancio, ondervoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), in een interview met het Duitse weekblad Wirtschaftswoche.

De ECB voorspelde begin december 0,7 procent inflatie in 2015, maar Constancio merkt op dat de olieprijzen sindsdien met 15 procent zijn gedaald. 'We verwachten nu negatieve inflatie in de komende maanden en dat is iets waar elke centrale bank veel aandacht moet voor hebben.'

Maar Constancio gelooft niet dat de eurozone afstevent op deflatie. 'Daarvoor heb je een langere periode van negatieve inflatie nodig. Als de negatieve inflatie een tijdelijk fenomeen is, zie ik geen gevaar daarvoor', zegt hij in het interview dat maandag wordt gepubliceerd.

De inflatie in de eurozone bedraagt volgens de jongste cijfers 0,3 procent. De ECB streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'. Te lage inflatie bemoeilijkt schuldafbouw en dat is vooral voor de zuidelijke lidstaten van de eurozone een proleem.

De ECB nam al verscheidene maatregelen om de te lage inflatie op te krikken. Ze koopt sinds kort herverpakte kredieten en pandbrieven (gedekte obligaties) en verstrekt goedkope vierjaarskredieten aan de banken om 1.000 miljard euro in de economie te pompen.

Maar de huidige maatregelen zullen wellicht niet volstaan om het bedrag van 1.000 miljard bereiken. Daarom zal de ECB op 22 januari bekijken of extra stimuleringsmaatregelen nodig zijn.

ECB-bestuurder Benoît Coeuré zei deze week dat er in de raad van bestuur een 'brede consensus bestaat om meer te doen.' Hij suggereerde dat de centrale bank wellicht zal beslissen om ook staatsobligaties op te kopen.

Een dergelijke ingreep is echter omstreden, vooral in Duitsland. Critici geloven dat de aankoop van staaatsobligaties de druk op landen vermindert om hun begrotingstekort terug te dringen en structurele hervorrmingen door te voeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud