analyse

‘Ongeziene' megatrends testen belegger

©AFP

Met een techoorlog, afbrokkelende globalisering en het bankroet van centraal bankiers belooft het volgende decennium erg bewogen te worden voor beleggers. BofA Merrill Lynch spot tien ‘ongeziene’ megatrends.

Het wordt een decennium van ‘pieken’ in een reeks megatrends, en dus van dramatische kantelpunten. Een piek in globalisering, in olie en dieselwagens, ongelijkheid, het bezit van materiële goederen en een jeugdige bevolking. Tel daarbij de ‘grootste financiële zeepbel aller tijden’, machteloze centraal bankiers en 800 miljoen jobs die door robots bedreigd worden, en de jaren 20 kondigen zich aan als een rollercoaster voor beleggers.

Dat schrijven de analisten van Bank of America Merrill Lynch (BofA ML) in een uitgebreid rapport waarin ze ‘tien beleggingsthema’s voor de volgende tien jaar’ naar voor schuiven (zie tabel). De bank heeft het over megatrends die hun ‘kookpunt’ zullen bereiken en beleggers tot aanpassingen zullen dwingen.

Erfenis

Met de eerste drie thema’s – deglobalisering, een wereldwijde recessie en tandeloze centraal bankiers – wordt de penibele economische erfenis van het huidige decennium doorgeschoven naar het volgende. Ondanks de massale monetaire stimulus sinds de financiële crisis geraakt de wereldeconomie niet verlost van lage groei en lage inflatie. Dat voedde het populisme en de weerstand tegen globalisering, samen met een obligatiezeepbel die volgens BofA ML de grootste bedreiging vormt voor markten in de volgende jaren.

Tien trends voor volgende tien jaar

Deglobalisering: Terugval van vrijhandel. Kostenstijging voor bedrijven, met productiviteitswinst als antwoord. Lokale markten, infrastructuurprojecten en kleinere bedrijven winnen.

Wereldwijde recessie: Recessiegevaar en inflatoir populisme bedreigen obligatiezeepbel. Goud en activa als vastgoed en grondstoffen bieden dekking.

Machteloze centraal bankiers: Verdere versoepeling heeft steeds minder impact en is mogelijk contraproductief.

Demografie: Vergrijzing en oprukkende middenklasse in groeilanden. Generatie Z (geboren circa 1995) wordt grootste groep, met aandacht voor e-commerce en deeleconomie.

Klimaatverandering: Ambitieuze klimaatactie kan economische boost van 26.000 miljard dollar tegen 2030 opleveren. Winst voor groene energie en elektrische wagens.

Splinternet: Amerikaans-Chinese techoorlog met aparte ecosystemen als resultaat. China wereldleider in artificiële intelligentie in 2030. Boost voor defensie en cybersecurity.

Moreel kapitalisme: Loslaten van maximalisatie van aandeelhouderswaarde als enige doelstelling van het management. Duurzaam beleggen in de lift.

Robots en automatisering: Tot 800 miljoen jobs bedreigd tegen 2030-2035. Aanhoudende prijsdaling van industriële robots (-22% tegen 2025). Boost voor lokale productie.

Geconnecteerde wereld: Tegen 2030 zijn 500 miljard toestellen verbonden met het internet (30 miljard vandaag), met dank aan ‘smart cities’.

Ruimtevaart: Commerciële ruimtereizen en nanosatellieten kunnen ruimtevaartmarkt doen groeien tot bijna 1.000 miljard dollar tegen 2030.

 

Intussen groeit de recessievrees, en dat op een moment dat centrale banken zowat ‘impotent’ geworden zijn. Erger, hun acties dreigen steeds meer contraproductief te worden, met Europese gezinnen die door de lage rente méér sparen in plaats van minder. BofA ML verwacht dan ook dat het monetair beleid de komende jaren waarschijnlijk een chaotische stijging van de obligatierendementen zal ontketenen, waarna de schuldkraan dichtgaat en de reële economie klappen krijgt.

Inflatie

In de VS liggen hogere belastingen en de regulering van aandeleninkopen door bedrijven in het verschiet, terwijl overheden geneigd zullen zijn een recessie te bestrijden met door schulden gefinancierde investeringen. Inflatie kan dan weer de kop opsteken, zodat BofA ML beleggers aanraadt dekking te zoeken in goud en andere vaste activa als vastgoed en grondstoffen. Ook kwaliteitsvolle bedrijven met prijsmacht komen in aanmerking.

BofA ML heeft daarnaast aandacht voor meerdere technologische thema’s. Het ‘splinternet’ ligt in het verlengde van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, die volgend decennium een regelrechte techoorlog dreigt te worden met als inzet nationale superioriteit in artificiële intelligentie (AI), robots, elektrische wagens, enz. De bank ziet twee technologische ecosystemen ontstaan: een Chinees en een voor de rest van de wereld. Maar China zou in 2030 wel wereldleider in AI worden.

Robotisering

De oprukkende robotisering maakt het dan weer mogelijk fabrieken uit lageloonlanden te repatriëren, wat onbedoeld het protectionisme en nationalisme kan stimuleren. De aanhoudend dalende kostprijs van industriële robots – volgens verwachting nog eens minus 22 procent tegen 2025 – vormt wel een bedreiging voor jobs: tot 800 miljoen banen zijn kwetsbaar voor automatisering tegen 2030-2035.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud