Advertentie

Onorthodoxe beleid Turkse centrale bank weegt op lira

De Aya Sophia in Istanboel. ©IMAGEGLOBE

De bezorgdheid over een kunstgreep van de Turkse centrale bank en de vrees voor politieke onrust doen de Turkse munt donderdag dalen.

De centrale bank ontleende miljarden dollars bij banken om haar valutareserves op te krikken, meldde de Britse zakenkrant Financial Times. De monetaire instelling wil de indruk geven dat ze veel munitie heeft om Turkije te verdedigen tegen een muntcrisis.

De valutareserves van de centrale bank bedragen 28 miljard dollar. Maar de zakenkrant berekende dat de reserves minder dan 16 miljard bedragen als geen rekening wordt gehouden met de ontleende dollars.

-2,5 procent
Economie
Het Internationaal Monetair Fonds ziet de Turkse economie dit jaar met 2,5 procent krimpen.

De centrale bank wisselde bij banken lira’s tegen dollars, maar ze beloofde een week later een omgekeerde transactie te doen. ‘Dit is geen orthodox beleid’, zegt een voormalige functionaris van de centrale bank.

De berichtgeving over de leningen van de centrale bank deed de lira dalen tegenover alle belangrijke valuta’s. De Turkse munt daalt met bijna 1 procent naar 6,55 lira per euro.

Politieke onzekerheid

Dit is geen orthodox beleid.
Een ex-functionaris van de Turkse centrale bank

Ook de politieke onzekerheid weegt op de munt. De verkiezingsraad zal wellicht volgende week een beslissing nemen over de klacht van de regeringspartij AKP over  verkiezingsfraude. Ekrem Imamoglu van de oppositiepartij CHP trad deze week aan als burgemeester van Istanboel na een betwiste overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen van 31 maart.

De Turkse economie heeft het moeilijk na de muntcrisis van vorige zomer. De centrale bank verhoogde toen de rente naar 24 procent om de lira te ondersteunen en de inflatie te bestrijden. Turkije bevindt zich sinds midden 2018 in een recessie, omdat de economische activiteit in het derde en vierde kwartaal is gedaald. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de Turkse economie dit jaar met 2,5 procent krimpt na 2,6 procent groei vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud