Onteigend Nyrstar duikt in het rood

Nyrstar in betere tijden: bij de beursgang in 2007, toen de kleinzoon van voorzitter Julien De Wilde de eerste koers op het Brussels koersenbord mocht schrijven.

Zelfs gereduceerd tot restholding in staat van ontbinding is er bij Nyrstar één constante: de verliezen.

Het meest sprekende cijfer van de honderd pagina's jaarrekening die Nyrstar  om middernacht op de webstek plaatste, is mogelijk dat onderaan pagina 5/47. De totale activa belopen nog 17 miljoen euro, van 405 miljoen een jaar eerder en 3,55 miljard eind 2017.

Die decimering van de balans is het logisch gevolg van de de facto onteigening van de aandeelhouders vorig jaar. Alle operationele activa van de 'oude' met schulden overladen zinkspecialist (zie inzet) verhuisden voor 1 symbolische euro naar een nieuwe vennootschap (NN2) van grootaandeelhouder Trafigura.

NYRSTAR: HOW DID WE GET HERE?

Hoe is een bedrijf dat eigenaar is van de rendabele Balense zinksmelter met een lange en rijke geschiedenis tot centjesaandeel kunnen verworden? Cruciaal om die neergang te begrijpen is de mislukte strategie van ex-CEO Roland Junck, die de smelters van de groep niet naar waarde schatte en in een poging tot 'verticale integratie' voor flink geld een lappendeken van zinkmijnen kocht

Die mijnen leverden nooit de verhoopte cashflow op en werden nagenoeg allemaal verkocht of opgedoekt. Wat wel bleef, was de bijbehorende schuldenlast: een schuldenlast die door de tegenzittende conjunctuur en de vertraging van de reconversie van de smelter in het Australische Port Pirie uiteindelijk ver boven de cashflow uittorende.

Met als eindpunt de schuldherschikking die de aandeelhouders uitwiste, een eindpunt waar beleggers tegen de achtergrond van snoeiharde analistenrapporten op hadden geanticipeerd door het aandeel Nyrstar tot speculatief speeltje te reduceren

Wat overblijft, is beursgenoteerd wrakhout: een monoholding met als enig actief een belang van 2 procent in NN2, de overige 98 procent controleert Trafigura. De boekwaarde van die enige investering raamt Nyrstar op 15,4 miljoen of 0,14 euro per aandeel. 

Advocatenfacturen

Ook die restholding ging stevig in het rood. Tegenover 3 miljoen euro opbrengsten - voornamelijk consultingopdrachten van de holding voor andere onderdelen van de groep - stonden pakken advocatenfacturen voor zowel de complexe schuldherschikking van de groep als voor de gerechtelijk procedures met ontevreden minderheidsaandeelhouders. Resultaat: 15 miljoen euro kosten, waardoor het operationeel resultaat 12 miljoen in het rood dook.

12 miljoen
Nyrstar
Operationeel dook Nyrstar vorig jaar 12 miljoen euro in het rood.

Netto was het verlies door boekhoudkundige meerwaarden als gevolg van de schuldherschikking kleiner: 1,4 miljoen euro. Dat is bijna één duizendste van het verlies van 1,33 miljard euro waarmee Nyrstar het horrorjaar 2018 afsloot. 

Na het zevende verliesjaar van de jongste acht is de NV Nyrstar in staat van ontbinding omdat de minderheidsaandeelhouders in december tegen de voortzetting van de beursgenoteerde vennootschap stemden. Omdat de continuïteit van de onderneming niet verzekerd is, is het logisch dat de revisor het jaarverslag vergezelt van een verklaring onder voorbehoud. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud