Advertentie
Advertentie

Ook Amsterdam krijgt waterzuiveraar op koersenbord

©BELGAIMAGE

De Twentse ondernemer Bernard ten Doeschot brengt met NX Filtration een derde bedrijf naar de Amsterdamse beurs. Het waterbedrijf zit in een sweetspot nu beleggers hun pijlen op duurzaamheid richten.

Na het geslaagde debuut van Ekopak op het Brussels koersenbord krijgt ook Amsterdam zijn beursgenoteerde waterzuiveraar. NX Filtration maakt nog deze maand zijn entree op het Damrak.

Het bedrijf uit Enschede is gespecialiseerd in membraantechnologie, waarbij water onder hoge druk door membranen geperst wordt om allerhande vervuilende stoffen te verwijderen. Of zoals onderzoekers van KU Leuven de technologie samenvatten: 'Kleine gaatjes met een grote impact.'

Via supermembraanfilters kunnen de kleinste deeltjes uit het water verwijderd worden, zoals micro-organismen en medicijnresten. Het doel is rivier- en kanaalwater om te vormen tot drinkwater. Het drinkwater in Nederland is voor 65 procent afkomstig van grondwater, maar bij grote hitte zijn er regelmatig periodes van schaarste. NX verwacht dat de filtratiemarkt tegen 2030 zal groeien tot 15 miljard dollar.

NX hoopt volgens een persbericht met de beursgang 150 tot 165 miljoen op te halen om zijn groei te financieren. De grootaandeelhouder is stilaan een oude bekende bij de Nederlandse beleggers: Infestos, het vehikel van de mediaschuwe Twentse ondernemer Bernard ten Doeschot.

Ten Doeschot verkocht in 2012 de diarreeremmer Norit aan de Amerikaanse chemiegroep Cabot en recycleerde die opbrengst slim. Eerst bracht hij met Infestos in 2018 Alfen - in 2014 voor een prikje van de bouwgroep TBI overgenomen - naar de beurs.

Ten Doeschot verkocht in 2012 de diarreeremmer Norit en recycleerde die opbrengst slim.

Die laadpalenspecialist is sinds de beursintroductie dankzij de snelle elektrificatie van het wagenpark in waarde verzevenvoudigd, wat Infestos toeliet met een stevige winst grotendeels uit te stappen. Begin dit jaar volgde het groene blancochequevehikel ESG Core , tot nader order met minder succes. De spac zoekt nog altijd een overnameprooi.

Prille groeifase

Voor de beursgang van NX Filtration kloppen de begeleidende zakenbank Berenberg en ABN AMRO aan bij Nederlandse kleine belegger en binnen- en buitenlandse grote beleggers. Dat de retailbelegger van bij de start kan instappen, is in Nederland weinig gebruikelijk. Mogelijk was Ekopak een leerschool. Op de Brusselse beursgang daarvan kon de kleine belegger niet intekenen. Referentieaandeelhouder Marc Coucke, die 49 procent van Ekopak bezit, beklaagde zich die keuze nadien.

Duurzame thema's als waterzuivering zijn gegeerd nu de appetijt voor ESG-beleggingen (met focus op milieu, sociale impact en goed bestuur) toeneemt. Ekopak kan een bemoedigende voorbode zijn. De Tieltse waterzuiveraar, die afvalwater van bedrijven zuivert via een abonnementenmodel, noteert een kwart boven zijn intekenprijs van 14 euro waarmee hij begin april naar de beurs van Brussel trok.

NX Filtration kan rekenen op de steun van de vermogensbeheerders M&G en Teslin. Ze zullen tegen de intekenprijs - die nog geprikt moet worden - instappen als hoeksteeninvesteerders. Met de beursgang neemt het bedrijf een stevig voorschot op toekomstige groei. De nieuwe aandelen vertegenwoordigen 30 procent van het totale bedrijfskapitaal. Op basis van de verhoopte opbrengst kan NX Filtration een beurswaarde van een half miljard euro krijgen. Dat is ruim dubbel zo veel als Ekopak, dat naar omzet aanzienlijk groter is dan zijn Nederlandse sectorgenoot. Over het boekjaar 2020 draaide het vijf jaar jonge NX Filtration een bescheiden omzet van 1,1 miljoen euro. Ekopak draaide vorig jaar een omzet van 9,5 miljoen.

NX wil met het verse geld een 'hypergroei' realiseren om snel op operationeel (ebitda) niveau rendabel te worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud