Ook Argenx hoort nu tot de 'grote jongens'

Argenx beschikt dankzij de succesvolle notering op Nasdaq over de cash en de naamsbekendheid om zelf op zoek te gaan naar deals ©Christopher Galluzzo / Nasdaq

De Gentenaars kopen in Californië technologie die een vlottere toebediening van hun experimentele producten toelaat.

Ook Argenx   is nu 'officieel' een grote. Vorige maand schreven we al dat Galapagos net als Big Pharma zijn ruime voorraad cash aanwendde om zich bij beloftevol onderzoek in te kopen.

Nu doen de Gentenaars hetzelfde: Argenx gaat in zee met de Californische specialist in kankertherapie Halozyme Therapeutics  .

Volgens een woordvoerster gaat het om de eerste grote deal waarbij Argenx technologie inkoopt. Het betaalt meteen 30 miljoen dollar voor een licentie op de expertise van Halozyme, en daar kan in de toekomst nog 160 miljoen dollar aan betalingen bijkomen. 

Tot nog toe ging de samenwerking vooral in omgekeerde zin en kochten grote farmaspelers zich bij Argenx in. Denk aan de monsterdeal rond kankeronderzoek met de farmareus Johnson & Johnson (J&J) eind 2018. 

Het doel van de Halozyme-deal is volgens Argenx meer keuze te hebben bij hoe de producten in ontwikkeling aan de patiënt toebediend kunnen worden. Nu worden antilichamen vaak intraveneus toegediend, via een baxter dus.

Zo'n toediening is echter tijdrovend en moet doorgaans in het ziekenhuis gebeuren in de plaats van thuis. Halozyme beschikt over een technologie (Enhanze) die toelaat stoffen - zelfs grote hoeveelheden - subcutaan, net onder de huid, in te spuiten, bijvoorbeeld in de buik. De technologie van Halozyme wordt nu al gebruikt, bijvoorbeeld bij de toediening van het kankermedicijn herceptine. 

Geld is geen probleem

Argenx hoopt de technologie toe te passen bij efgartigimod, het experimentele middel dat beloftevolle restresultaten oplevert bij de behandeling van zowel de spierziekte myasthenia gravis als de bloedziekte ITP. Door die sterke testresultaten waarderen beleggers Argenx op 3,5 miljard euro, zo'n tien keer meer dan twee jaar geleden. 

Geld is alvast geen probleem om extra expertise in te kopen: Argenx beschikte eind september over 582 miljoen euro cash. En dat was vóór de 300 miljoen dollar cash van J&J als aanbetaling op de samenwerking op de bankrekening kwam. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud