Oostenrijk haalt goud weg uit Britse kluizen

©REUTERS

De Oostenrijkse centrale bank gaat een groot deel van haar goudreserves weghalen uit het Verenigd Koninkrijk. Wenen geeft daarmee toe aan de groeiende kritiek dat het te veel goud in het buitenland bewaart.

Oostenrijk heeft zo’n 280 ton aan goudreserves. Liefst 80 procent bevindt zich vandaag in Britse kluizen, 17 procent zit in Oostenrijk en 3 procent in Zwitserland. Daar komt dus verandering in. De Oostenrijkse centrale bank liet deze week verstaan dat tegen 2020 de helft van de goudreserves in Oostenrijk zelf moet worden gestockeerd. De rest wordt verdeeld onder het Verenigd Koninkrijk (30 procent) en Zwitserland (20 procent). 

De grote verhuisoperatie zou al deze zomer van start gaan. Wenen bevestigde gisteren dat het in de loop van de komende maanden ruim 92 ton zal overbrengen naar Oostenrijk. Een extra 48 ton gaat naar Zwitserland. Dat goud wordt trouwens vervoerd in tranches van vijf ton, via streng bewaakte vliegtuigen. Oostenrijk is niet het eerste land dat zijn buitenlandse  goudreserves afbouwt. Vorig jaar hadden ook Nederland en Duitsland dat al gedaan.

Ook de 227,4 ton Belgisch goud ligt voornamelijk in het buitenland. Maar concrete plannen om te repatriëren heeft onze Nationale Bank niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud