Advertentie

Op de beleggersagenda deze week

©Mathieu Paternoster

De beurskoers van opslagbedrijf Shurgard nam die naam sinds de beursintroductie letterlijk, met een winst van een derde. Deze week volgt met het halfjaarrapport een belangrijke test.

1 Krimpt de Duitse economie?

Duitsland publiceert woensdag als laatste groot land van de eurozone cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal. Economen voorspellen dat de economie met 0,1 procent is gekrompen na 0,4 procent groei in het eerste kwartaal.

©Mediafin

De industrie krijgt klappen. De productie van de industrie zakte in het tweede kwartaal met 1,9 procent. De autosector worstelt met de overgang van dieselwagens naar voertuigen met propere motoren en ziet de vraag vanuit China dalen.

ING-econoom Carsten Brzeski verwacht dat de investeringen en de buitenlandse handel de groei hebben gedrukt. De economische onzekerheid heeft tot gevolg dat bedrijven investeringen uitstellen. De consumptie van de gezinnen en de overheid ondersteunde wellicht de economische activiteit.

De eerste cijfers van juli suggereren dat de Duitse economie het derde kwartaal slecht heeft ingezet. Het risico van een recessie is dus reëel.

2 Hoe zwaar weegt lagere palmolieprijs op de cijfers?

Sipef  komt woensdag met de halfjaarcijfers.Maar na de waarschuwing maandagavond over de impact van de decenniumvulkaan Ulawun maken beleggers zich weinig illusies meer: 2019 zal voor de plantagegroep nauwelijks winstgevend worden. Ulawun zal vooral in de tweede jaarhelft spelen, maar komt boven op de lage palmolieprijs.

De vulkaan Ulawun in Papoea Nieuw-Guinea ©AFP

Die weegt onvermijdelijk op de omzet en die krimp weegt zwaar door lager op de resultatenrekening, aangezien het gros van de kosten van een plantagegroep vast is.

Het aandeel verloor dit jaar al 26 procent en staat op het laagste peil sinds begin 2010. Met 35,95 euro noteert Sipef 35 procent onder de boekwaarde. Die beliep eind 2018 omgerekend 54,4 euro.

3 Hoe scoort het opslagaandeel?

Ook Shurgard  opent woensdag de boeken over het eerste halfjaar.De lat ligt in tegenstelling tot bij Sipef hoog: sinds de verhuurder van opslagruimte in oktober tegen 23 euro naar de Brusselse beurs trok, is het aandeel een derde gestegen.

Ondanks het barre beursklimaat. Of misschien beter: dankzij. Shurgard trok naar de beurs met de belofte van gestage groei én een stevig dividend - minstens 80 procent van de winst wordt uitgekeerd - en voor dat soort saaie voorspelbaarheid lopen beleggers in deze iets te opwindende tijden storm.

Beleggers rekenen alvast op hetzelfde groeipad als over het eerste kwartaal, toen de omzet en de winst respectievelijk 5 en 3 procent stegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud