Advertentie

Opbrengst staatsbon lager dan ooit

Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld. ©dries luyten

De uitgifte van de staatsbon heeft slechts 2,4 miljoen euro opgebracht.

Beleggers hebben allesbehalve enthousiast gereageerd op de jongste uitgifte van de staatsbon. De tienjarige staatsbon met een brutocoupon van 0,75 procent leverde slechts 2,4 miljoen euro op, meldt het Federaal Agentschap van de Schuld.

De geringe interesse is te wijten aan de zeer lage rente. Het nettorendement na roerende voorheffing bedraagt slechts 0,525 procent. Dat is veel minder dan de verwachte inflatie van zowat 2 procent.

De vorige uitgifte, in maart, bracht nog ruim twee keer zo veel (5,7 miljoen euro) op. De schatkist bood toen een brutocoupon van 0,9 procent. Ze heeft bij de jongste uitgifte de coupon verlaagd omdat de langetermijnrente de jongste maanden afbrokkelde. De schatkist stemt de coupon van de staatsbon af op de marktrente.

Volgens het financieringsprogramma wil de schatkist in 2018 met vier uitgiften van staatsbons 250 miljoen ophalen. Er is weinig kans dat zij die doelstelling zal halen, want de eerste twee emissies brachten samen slechts 8,1 miljoen op.

De geringe interesse voor staatsbons vormt geen probleem voor de schatkist. De federale overheid haalt vooral geld op bij institutionele beleggers en die hebben nog steeds ruim voldoende interesse voor Belgische staatsobligaties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud