Opbrengst staatsbon lager dan ooit

Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld. ©Photo News

De uitgifte van een tienjarige staatsbon heeft amper 2,3 miljoen euro opgeleverd.

Particuliere beleggers halen steeds meer hun neus op voor Belgische staatsobligaties. Ze hebben slechts voor 2,3 miljoen euro ingetekend op de jongste uitgifte van een tienjarige staatsbon, meldt het Federaal Agentschap van de Schuld. De vorige uitgifte, in juni, leverde 2,4 miljoen op.

De erg bescheiden interesse voor de staatsbons is te wijten aan het lage rendement. De schatkist bood een coupon van 0,65 procent bruto. Het nettorendement na aftrek van de roerende voorheffing bedraagt slechts 0,46 procent. Dat is veel minder dan de verwachte inflatie van zowat 2 procent.

De schatkist wil dit jaar 250 miljoen euro ophalen met vier uitgiften van staatsbons. Het is nu al bijna zeker dat dat niet zal lukken. De opbrengst van de uitgiften van maart, juni en september bedraagt amper 10,4 miljoen euro. De laatste uitgifte is gepland voor begin december.

'Als de rente stijgt kunnen we totaal andere resultaten zien', zegt Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld. 'Een rentestijging is mogelijk, want de Europese Centrale Bank (ECB) vermindert haar obligatieaankopen.' De ECB is van plan haar obligatieaankopen vanaf oktober te halveren tot 15 miljard euro per maand en eind december stop te zetten.

Deboutte onderstreept dat de schatkist van plan blijft staatsbons uit te geven. 'Het is belangrijk dat het product blijft. Dat heeft het verleden bewezen.' Hij verwijst daarmee naar de erg succesvolle uitgifte van de zogenaamde Leterme-staatsbons eind 2011. Buitenlandse beleggers dumpten toen Belgische staatsobligaties omdat ze bezorgd waren over de eurocrisis en de politieke impasse.

De magere opbrengst van de staatsbons vormt geen probleem voor de schatkist, omdat grote beleggers nog steeds veel interesse hebben in Belgisch overheidspapier. Banken en verzekeraars investeren altijd een deel van hun middelen in staatsobligaties omdat die zeer veilig zijn en vlot verhandelbaar.

De veilingen van lineaire obligaties (OLO's), die worden verkocht aan grote beleggers, brachten dit jaar al 26,4 miljard euro op. Dat is 85 procent van de 31 miljard die de schatkist over heel 2018 wil ophalen met OLO's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud