OPEC+ eens over productieknip

Het hoofdkwartier van OPEC in Wenen. ©REUTERS

De olieproducerende landen van de OPEC+ willen hun productie met 10 miljoen vaten per dag verlagen.

Het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten, OPEC+, onderhandelden donderdag over een mogelijke knip in de olieproductie. Volgens de zakenkrant Financial Times zou de OPEC+ overeengekomen zijn om de olieproductie met 10 miljoen vaten per dag te verlagen.

Saoedi-Arabië en Rusland zouden akkoord zijn om gezamenlijk 5 miljoen vaten per dag minder te produceren, terwijl de andere landen in de OPEC+ voor de overige productieknip van 5 miljoen vaten per dag garant zouden staan. Het kartel roept daarnaast ook landen buiten de OPEC+, zoals de VS en Canada, op om hun productie met 5 miljoen vaten per dag terug te schroeven.

De productieknips zijn bedoeld om de olieprijs te ondersteunen. De prijs van olie is de afgelopen weken zeer hard gedaald doordat het coronavirus de vraag naar olie sterk afremt.

G20

De bespreking van OPEC+ wordt gevolgd door een virtuele G20-bijeenkomst op vrijdag, die Saoedi-Arabië zal voorzitten. Tijdens die vergadering zullen de energieministers van de 20 grootste economieën ter wereld praten over de situatie op de energiemarkt. 

De prijs van een vat Brentolie steeg na de eerste berichten over een mogelijke productieknip met meer dan 9 procent, maar rond 22.30 uur was deze winst veranderd in een verlies van 2,6 procent. De prijs daalde tot 32 dollar per vat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud