Opec handhaaft productiequota

De OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, handhaaft zijn productiequote. De organisatie besliste dit op een bijeenkomst in Quito. Het status quo is geen verrassing. Volgens Saudi-Arabië, het grootste en invloedrijkste lid van de OPEC, en Angola is er geen productieverhoging nodig.

De OPEC, die goed is voor zo'n 40 procent van de wereldwijde olieproductie, vergaderde vandaag in Equador. Sinds eind 2008 bleef de productie stabiel. En dat bleef ook zaterdag zo.Pas in juni is een nieuwe bijeenkomst gepland van de Opec.

Bij zijn aankomst in Equador verklaarde Ali al-Naimi, minister van Olie van Saudi-Arabië, dat de olieproductie niet moeten worden verhoogd. 'Jullie zitten te veel in met de prijzen', zei hij tegen de journalisten, 'ze stijgen, ze dalen. What's new?'

De prijs van ruwe olie zat in New York afgelopen maand 3,3 procent in de lift en overschreed afgelopen week, voor het eerst in meer dan twee jaar, de grens van 90 dollar per vat. Goldman Sachs ziet de prijs volgend jaar stijgen tot 100 dollar per vat, ten gevolge van de aantrekkende vraag in Europa en de VS.

Het wereldwijde olieaanbod bedroeg vorige maand 88,1 miljoen vaten per dag. Een record, aldus het Internationaal Energie Agentschap. De vraag zal volgend jaar naar verwachting met 1,5 procent stijgen tot 88,8 miljoen vaten per dag, eveneens een record.

De elf leden van de OPEC pompten in november elke dag 26,7 miljoen vaten op. Dat is 1,86 miljoen vaten per dag meer dan het officiële plafond, aldus een rondvraag van Bloomberg bij producenten en analisten. Dat komt omdat sommige landen zich niet aan hun productiebeloften houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud