OPEC wil olieproductie sterk verlagen om prijs op te krikken

De Saoedische minister van Energie Abdulaziz bin Salman Al Saud. ©EPA

Het oliekartel OPEC stelt voor de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag te verminderen, maar eist dat Rusland meedoet.

De OPEC-landen zijn het eens dat een grote verlaging van de olieproductie nodig is om de olieprijs te ondersteunen. Ze stellen voor de olieproductie in het tweede kwartaal met 1,5 miljoen vaten per dag te verminderen. De olieprijs is de jongste weken sterk gedaald omdat de snelle verspreiding van het coronavirus de vraag naar olie fors heeft doen dalen.

De lidstaten van het kartel willen hun productie met 1 miljoen vaten per dag verminderen. Maar ze willen die stap slechts zetten als Rusland en andere bondgenoten 500.000 vaten minder oppompen per dag. 'Als Moskou ons voorstel niet aanvaardt is er geen deal', zegt de Iraanse minister van Olie Bijan Namdar Zanganeh. De olieprijs stijgt lichtjes na de bekendmaking van de geplande productieknip.

Rusland

Rusland en Kazachstan laten weten dat ze nog niet hebben beloofd om de eigen productie terug te schroeven. De Russische minister van Energie Alexander Novak nam donderdag niet deel aan het overleg van de OPEC-landen. De OPEC, Rusland en hun bondgenoten plegen vrijdag overleg om definitieve afspraken te maken.

De olieprijs zakte sinds begin dit jaar met meer dan 20 procent naar 51 dollar per vat omdat de vraag sterk is teruggevallen. Daardoor werden ook benzine, diesel en huisbrandolie flink goedkoper. De OPEC en zijn bondgenoten hadden begin dit jaar al het mes gezet in de productie. Die knip bleek onvoldoende om de olieprijs te stabiliseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud