Optimistisch Michelin geeft beurzen opkikker

Michelin-CEO Jean-Dominique Senard toont zich opvallend positief over 2019 ©REUTERS

De Franse wereldmarktleider in banden koppelt degelijke jaarcijfers aan een relatief positieve vooruitblik voor 2019.

Het is welgekomen nieuws voor de zwaar afgestrafte autosector en voor wie dit jaar op Europees beursherstel rekent, na vier jaar surplacen: op de beurs van Parijs trekt Michelin   een spurt van bijna 10 procent naar 99,38 euro. 

De wereldmarktleider in banden verraste over 2018 met een kleine stijging van zowel de omzet als het courant bedrijfsresultaat. Een hele opluchting voor beleggers, die zich door de afkoeling van de Chinese economie en de crisis in de autosector op een krimp hadden voorbereid. 

Meer nog: CEO Jean-Dominique Senard is relatief positief over 2019. De 'originele' markt - banden voor nieuwe auto's - zal weliswaar krimpen, maar de vervangingsmarkt moet 'bescheiden' groei tonen. 

Ook de staaltechnologiegroep Bekaert  , wereldmarktleider in staalkoord om banden te versterken, profiteert van de boodschap van Michelin en klimt 2 procent tot 22,96 euro. Bekaert had eind 2018 nog gewaarschuwd dat het beloofde herstel van de winstmarges er niet gekomen was, door afboekingen op de probleemdochter BBRG. Onderliggend was er wel een verbetering. 

Toch blijft KBC Securities voorzichtig voor Bekaert. 'We verwachten slechts een beperkte omzetgroei in 2019, met enig herstel van de winstmarges', luidt het. 

De Europese autosector, die na de afstraffing in 2018 tegen bodemprijzen noteert, profiteert van het straaltje hoop vanuit Frankrijk. De DJ Stoxx Auto-index koerst bijna 3 procent hoger, aangevoerd door toeleveranciers als Faurecia (+5%) en Continental (+4%).

De Europese beurzen boeken dinsdag een remonte. Deels dankzij het herstel van de autosector, maar ook dankzij optimisme dat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China niet verder escaleert. Volgens berichten zou de Amerikaanse president Donald Trump snel een ontmoeting hopen te regelen met zijn Chinese evenknie Xi Jinping. 

De Euro Stoxx50 , de korf steraandelen uit de eurozone, wint 0,8 procent. Op de Brusselse beurs gaat de Bel20  zelfs 1 procent hoger. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect