Advertentie
Advertentie

Opverende technologie trekt Nasdaq 3,7 procent hoger

Tesla's aan de laadpaal in een garage in Washington ©EPA

De Amerikaanse beurzen gingen dinsdag over de hele lijn hoger. De Nasdaq herstelde zelfs 3,7 procent. De lagere rente lokte beleggers weer naar technologiewaarden.

De rotatie weg van de meest risicovolle aandelen leek dinsdag te kalmeren. Dankzij de naderende megastimulus durfden beleggers weer meer risico te nemen.

Het 1.900 miljard dollar zware stimulusplan van president Joe Biden wordt woensdag normaal gezien goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Daarna moet Biden zelf nog zijn handtekening zetten zodat het in werking kan treden.

De Amerikaanse lange rente is ook wat gedaald: het rendement op Amerikaans tienjarig staatspapier bedraagt nu 1,54 procent tegen 1,59 procent maandag. Dat de rente niet langer stijgt, maar lijkt te stabiliseren rond 1,6 procent stelde beleggers gerust. De komende dagen zou dat kunnen veranderen omdat de VS drie schuldveilingen plannen voor een totaal bedrag van 120 miljard dollar.

De winst van de Dow Jones was minimaal (0,1%), maar de S&P500 deed er 1,4 procent bij.

Na maandag nogmaals 2,4 procent te hebben verloren, belandde de Nasdaq Composite in een correctie. Sinds de piek ging er toen al 10,5 procent af. Nu de Amerikaanse rente wat kalmeert, komen beleggers in actie om de afgestrafte techwaarden weer op te pikken. De Nasdaq won 3,7 procent en kende daarmee zijn beste dag sinds begin november. De index is tegelijk weer uit het correctieterrein.

Twee jaar winstmomentum

Na vijf verliesdagen drukte Tesla het acceleratiepedaal opnieuw in. Het aandeel won 19,6 procent. Het sentiment tegenover hoog gewaardeerde technologiewaarden is weer positiever geworden en de bitcoin is al enkele dagen aan het stijgen.

Tesla kreeg bovendien een gunstig analistenrapport. Pierre Ferragu van New Street Research trekt zijn advies op van ‘houden’ tot ‘kopen’. Volgens de analist heeft Tesla twee jaar winstmomentum voor de boeg en zijn de vooruitzichten voor de vraag sterker dan de aanvoer ooit kan zijn. Hij denkt dat het bedrijf in 2023 een winst per aandeel van 12 dollar kan neerzetten, wat gevoelig meer is dan de gemiddelde winstverwachting van 7,73 dollar.

Ook andere afgestrafte techwaarden deden het goed. Applied Materials steeg 8,1 procent, Nvidia 8 procent en Zoom Video 10 procent.

Workout

Dick’s Sporting Goods was met een verlies van 6,3 procent een van de achterblijvers. De Amerikaanse sportwinkelketen presteerde in het vierde kwartaal beter dan verwacht, maar waarschuwt dat de groei dit jaar sterk zal verzwakken. Het aandeel gaat 6,1 procent lager.

Dick’s Sporting Goods realiseerde in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2020/21 (tot 30 januari) een omzet van 3,13 miljard dollar en klopte daarmee de analistenprognose van 3,07 miljard. Consumenten bleven tijdens de pandemie sportkleding en -uitrusting kopen om buitenshuis te sporten of binnenshuis een workout te doen. Ook de gezuiverde winst per aandeel kwam hoger uit dan verwacht: 2,43 dollar tegen 2,28 dollar.

Dick’s Sporting Goods ziet de positieve trend de komende maanden echter sterk afzwakken. In het lopende boekjaar 2021/22 zou de verkoop bij een gelijkblijvend aantal winkels tot 2 procent kunnen krimpen of groeien. Afgelopen jaar nam de vergelijkbare verkoop met bijna 10 procent toe. De verwachtingsvork voor de omzet staat op 9,54 tot 9,94 miljard dollar. De verkoop zou dus min of meer stabiel kunnen zijn tegenover de 9,58 miljard van 2020/21.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud