Orange Belgium houdt kaarten tegen borst over bod

Orange Belgium-CEO Xavier Pichon. ©BELGA

Bij de voorstelling van zijn jaarresultaten viel Orange Belgium niet te betrappen op een opinie over het overnamebod van de Franse moeder.

Eén alinea. Dat is alles wat Orange Belgium , het nummer drie van de Belgische telecom, in zijn rapport over 2020 te melden heeft over het overnamebod dat moederbedrijf Orange eind vorig jaar uitbracht. Parijs biedt 22 euro per aandeel, een prijs die vorige maand bij de officiële aanmelding bij de beurswaakhond bevestigd werd.

Die prijs bestempelde de 'grootste kleine aandeelhouder' van het nummer drie van de Belgische telecom, het fonds Polygon, enkele dagen na het bod als belachelijk. Sindsdien noteert het aandeel Orange Belgium licht boven de biedprijs en verrekenen beleggers dus een kleine kans dat Parijs dieper in de buidel moet tasten om de buit binnen te halen.

De raad van bestuur heeft akte genomen van het openbaar overnamebod van 2 december.
Orange Belgium

Twee maanden na de aankondiging van het bod en de oproep van Polygon aan de onafhankelijke bestuurders luidt het kort: 'De raad van bestuur heeft akte genomen van het openbaar overnamebod van 2 december. De bestuurders zullen zo snel mogelijk bijeenkomen om het bod te evalueren, in overeenstemming met de wettelijke verplichtingen.'

Op de bijhorende persconferentie verdedigde de Orange Belgium-top zich tegen de vraag of het niet erg traag reageert op het gelanceerde overnamebod. 'We volgen de procedure volgens termijnen die normaal zijn in dit soort dossiers. We schrijven in de weken die komen aan een memorandum over het bod', aldus Xavier Pichon. Hij maakt zich sterk dat de hele procedure zal zijn afgerond na de eerste jaarhelft.

De resultaten an sich zijn in lijn met de trends van 2020. De omzet daalde door de impact van de pandemie met 3,5 procent naar 1,31 miljard euro. Door de sluiting van de winkels tijdens de lockdown verkocht de operator vooral minder telefoons met flinterdunne marges, waardoor er nauwelijks impact op de winst was. Bovendien sorteerden eerdere kostenbesparingen effect, zodat de brutobedrijfswinst (ebitda) met 8 procent steeg naar 323 miljoen euro.

Netto steeg de winst met de helft naar 54 miljoen euro of 0,90 euro per aandeel. Ruim de helft vloeit naar de aandeelhouders via een dividend van 0,50 euro. Voor 2021 rekent het management op een kleine omzetgroei en een brutobedrijfswinst tussen 320 à 340 miljoen euro, iets meer dan in 2020 dus. Analisten bestempelen die prognose als 'conservatief'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud