Advertentie

Paniekverkopen op Chinese beurs

Een scherm met Chinese beurskoersen. ©AFP

Nieuwe regelgeving rond onderwijsaandelen leidt tot grote onrust. Beleggers vragen zich af welke sector de volgende is om geviseerd te worden.

De Chinese beurzen gaan maandag meer dan 3 procent onderuit. Op een bepaald moment zakte de toonaangevende CSI300-index, de barometer voor de beurzen van Sjanghai en Shenzhen, met bijna 5 procent. Ook de beurs van Hongkong verliest meer dan 3 procent.

De aanleiding is nieuwe regelgeving rond private aanbieders van onderwijs. Volgens Peking is de onderwijssector 'gekaapt door kapitaal' en daarom zijn grondige hervormingen nodig. Het komt erop neer dat de onderwijsbedrijven geen winst meer mogen maken en dat ze geen kapitaal meer mogen ophalen. 'Het worstcasescenario is realiteit geworden. Eigenlijk zijn deze aandelen niet-investeerbaar geworden. Het is volstrekt onduidelijk wat met deze bedrijven moet gebeuren', reageert een analist van JPMorgan. 

Het worstcasescenario is realiteit geworden. Eigenlijk zijn deze aandelen niet-investeerbaar geworden.
Analist JP Morgan

Het aandeel New Oriental Education & Technology Group gaat tot 40 procent onderuit op de beurs van Hongkong. Vrijdag was het aandeel ook al 41 procent gezakt. Koolearn Technology zakt tot 35 procent.  

'Ik zie duidelijk paniekverkopen. Beleggers prijzen de mogelijkheid in van een strengere regulering van alle sectoren die de voorbije jaren fors zijn gegroeid', zegt Castor Pang, hoofd research van Core Pacific Yamaichi aan Bloomberg. 'Besef dat je als belegger in China in een politieke hinderlaag kan lopen’, klonk het ook afgelopen weekend in een uitgebreide analyse over de Chinese beurs.

De Chinese beursperikelen lijken het beurssentiment wereldwijd te besmetten. De Europese beurzen zijn maandag een halve procent lager geopend. Op de beurs van Amsterdam tuimelt Prosus met 7 procent. Deze holding heeft een groot belang in de Chinese ecommercereus Tencent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud