'Paniekvoetbal' ECB duwt beurzen in het rood

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©AFP

Dat de Europese Centrale Bank (ECB) na tien jaar crisisbeleid weer met een verse stimulus moet komen, boezemt beleggers meer angst dan enthousiasme in.

Twee maanden na de Grote Bocht van de Federal Reserve, is er nu ook de Grote Bocht van de Europese Centrale Bank. Voorzitter Mario Draghi belooft niet alleen dat de ECB de rente zeker tot 2020 op nul zal betonneren, banken worden binnenkort ook weer overspoeld met langetermijnkredieten tegen een bodemrente.

In december zette Draghi nog een eerste stap naar een exit van het jarenlange stimulusbeleid, door - met de teller op 2.600 miljard euro - niet langer in bulk overheids- en bedrijfsschulden op te kopen.

Lagere prognoses

Eerder in 2018 hadden toplui in Frankfurt, met hoofdeconoom Peter Praet op kop, signalen dat de Europese groei aan het vertragen was, geminimaliseerd. Dat is nu niet meer mogelijk: de eigen studiedienst in Frankfurt hakt fors in de groeiprognose voor 2019 en ook de groei- en inflatieprognoses voor 2020 en 2021 zakken.

Opmerkelijk: de ECB erkent dus zelf dat ze zeker tot 2022 haar enige doelstelling - een inflatie 'dicht bij, maar onder 2 procent' - zal blijven rateren, ondanks de massale stimuli van de voorbije jaren.

Geen applaus

Even opmerkelijk: de aankondiging van vandaag betekent ook dat Draghi, die in oktober afzwaait, tijdens zijn ambtsperiode van acht jaar nooit de rente verhoogd zal hebben. Een vaststelling die boekdelen spreekt over het geringe vertrouwen in de Europese economie, die blijkbaar nog altijd niet zonder steunwieltjes kan. Economen hebben al langer het gevoel dat de ECB zonder reservewiel de volgende crisis tegemoet aan het rijden is

Dat lijkt meteen de verklaring waarom de Grote Bocht van Draghi, in tegenstelling tot die van zijn Amerikaanse collega's, niet op applaus bij beleggers kan rekenen. De Bel20  en de EuroStoxx50  noteren zelfs na een zeer korte positieve reactie duidelijk in het rood.

Auto's en banken

SPEELT de ECB PANIEKVOETBAL?

ING-econoom Carsten Brzeski is niet zozeer verrast door de extra stimulus die de Europese Centrale Bank net aangekondigd heeft, wel door de timing. Brzeski had de maatregelen pas later verwacht, in plaats van nu alles in één klap. 

'Dit is een gok', stelt Brzeski. 'Want de volgende stap om een ernstige groeivertraging te bestrijden zal dan écht ongekende maatregelen vergen. Gelet op het feit dat de centrale bank haar groeiprognoses voor 2020 en 2021 nauwelijks verlaagd heeft, riekt dit naar paniekvoetbal'. 

De rode cijfers komen vooral door auto's en banken, de twee sectoren die na vier jaar surplacen de Europese beurzen dit jaar zullen maken of kraken. Banken kreunen al jaren onder de nulrente, die de rendabiliteit van hun kernmetier - kortlopende deposito's in langetermijnkredieten recycleren - aanvreet. 

Ook de autosector waarderen beleggers sinds vorig jaar op crisisniveau's, door de toxische cocktail van handelsoorlogen, nieuwe Europese milieunormen en de sneller dan verwacht troonsafstand van Koning Diesel. Donderdag was de Duitse toeleverancier Continental de jongste die met een erg sombere outlook voor 2019 kwam, een dag na zijn land- en sectorgenoot Schaeffler. 

De acht grootste dalers in de EuroStoxx50 zijn dan ook autobouwers en banken: Daimler, BMW, VW, Banco Santander, SocGen, BNP Paribas, BBVA en ING. In de Bel20 kleuren ING (-4%) en KBC (-3%) de Brusselse barometer dieprood. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud