Parijs: 'Bod op Orange Belgium is definitief'

Orange Belgium-CEO Xavier Pichon. ©BELGA

Orange gaat zijn bod op Orange Belgium niet verhogen. De mededeling van Orange lijkt een repliek op minderheidsaandeelhouder Polygon, die het bod vergelijkt met een Picasso-roof.

De Franse telecomreus Orange noemt het bod van 22 euro op de Belgische dochter Orange Belgium  'definitief' en 'aantrekkelijk'. Dat leert een persbericht. 'Orange is niet van plan de prijs van zijn bod te veranderen.'

Orange lanceerde vorige week formeel zijn overnamebod, ook al morren de minderheidsaandeelhouders over de krenterige overnameprijs. De meest vocale criticus, het Britse fonds Polygon, dreef gisteren zijn verzet nog op.

In een mededeling schoot Polygon met scherp op de onafhankelijk expert, die net als Orange niet van oordeel is dat het bod rekening moet houden met de waarde van de zendmasten van de nummer drie van de Belgische telecom.

Nieuwe goud

Die zendmasten met hun decennialang stabiel rendement zijn voor beleggers het nieuwe goud. De mobieletelefoniereus Vodafone cashte recent 2 miljard op zijn torenpark. Ook Orange zelf verzelfstandigde zijn 'mastenpark' in dochterbedrijf Totem.

Polygon: 'De zendmasten zijn als een Picasso. Als je buur je huis met inboedel wil kopen, zou jij dan akkoord zijn als je buur jouw Picasso op nul waardeert omdat hij claimt niet van plan te zijn die te zullen verkopen?'

Niets van, riposteert Parijs. 'Wat de zendmastinfrastructuur betreft, bevestigt Orange dat er geen verborgen waarde is.'

De mededeling van Orange bekoelt bij beleggers de hoop dat er, zoals bij Sioen, tijdens het overnamebod een verhoging komt. Het aandeel Orange Belgium duikt ruim 5 procent lager. Maar ook de huidige koers is nog altijd licht boven de biedprijs (zie grafiek).

Oproep Deminor

Deminor, de adviseur van Polygon, roept de minderheidsaandeelhouders van Orange Belgium op niet in te gaan op het bod van Orange.

'Hoe meer de aandeelhouders van Orange Belgium zich mobiliseren (niet ingaan op het bod, red.), hoe minder de liquiditeit (verhandelbaarheid) van de effecten zal worden aangetast', schrijft het adviesbureau in een persbericht. 'In andere gevallen waarin de minderheidsaandeelhouders zich hebben verenigd om een vereenvoudigd overnamebod te dwarsbomen, heeft dat hun belangen niet geschaad, integendeel.'

Deminor hekelt de 'merkwaardige timing' van de publicatie van het prospectus van het bod, aan de vooravond van de paasvakantie. 'Samen met het betrekkelijk krappe tijdschema voor het al dan niet aanvaarden van het bod heeft men het gevoel dat Orange de aandeelhouders wil aanzetten tot het nemen van een overhaaste beslissing die tegen hun belangen kan indruisen', vindt het adviesbureau.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud