opmerkelijk

Peking ketent stierenmarkt met één verkoopadvies

Elke Chinese provinciestad heeft makelaarskantoren waar het leger kleine beleggers op grote schermen de koersen live kan volgen. ©EPA

De lokale communistische partij stuurt wel vaker het leger van 148 miljoen kleine Chinese beleggers de 'juiste' richting uit op de beurs.

In een somber gestemde Aziatische handel vielen de Chinese beurzen vrijdag extra op in negatieve zin, met een verlies van zo'n 3 procent.

Wat u van de Chinese beurs moet weten, is dit: het is geen klassieke markt. Niet grote beleggers maken er dienst uit, maar miljoenen kleine beleggers die af en toe deze of gene richting uitgestuurd worden door de communistische regering in Peking. De Chinese beurswaakhond schat het aantal beleggers op dit ogenblik op 148 miljoen, zowat de bevolking van Duitsland en Frankrijk samen.

Posterboy 

En dat leger beleggers lijkt in één opmerkelijk verkoopadvies ook de hand van Peking te zien. Het gaat om een aandeel dat op korte tijd uitgegroeid is tot een volksaandeel: People's Insurance Company of China (PICC). Een schadeverzekeraar.

Voor u nu begint te geeuwen: schadeverzekeraars zijn in de rest van de wereld saai, maar niet in China. PICC trok in november naar de beurs van China en is daar sindsdien verviervoudigd tot 12,83 renminbi. De verzekeraar werd zo een beetje de posterboy van de stierenmarkt die de Chinese beurzen dit jaar al 25 procent hoger bracht, de beste prestatie in de wereld.

Tot vrijdag. Door een zeldzaam verkoopadvies. Voor alle duidelijkheid: Goldman Sachs en JPMorgan Chase hanteren al langer een verkoopadvies voor PICC, maar dat zijn zakenbanken waar het leger Chinese beleggers niet van wakker ligt.

'Overgewaardeerd' 

Van Citic Securities wél. Het invloedrijkste beurshuis van China adviseert beleggers te verkopen en noemt de verzekeraar 'sterk overgewaardeerd'. Een correctere prijs ligt volgens Citic ergens tussen 4,71 en 5,38 renminbi, minder dan de helft van de koers op donderdagavond. Het aandeel plofte prompt de maximaal toegelaten 10 procent lager. 

Waarom? Omdat beleggers ervan uitgaan dat Citic niet zomaar een verkoopadvies aflevert. 'Dat moet de goedkeuring gekregen hebben van de toezichthouders', zegt Yang Wei, fondsbeheerder bij Longwei Investment Management, aan het persbureau Bloomberg. 'De aandelenmarkt raakt oververhit, er is te veel speculatie. Peking wil een trage stierenmarkt, geen gekke stierenmarkt'. 

Een communistische partij die de 'animal spirits' op de beurs bespeelt. Zoals gezegd: China is geen beurs als alle andere.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud