Advertentie
Advertentie

Peking neemt spelletjesindustrie in het vizier

©REUTERS

Een scherp opiniestuk in de staatsmedia haalt de socialemediareus Tencent even tot 10 procent onderuit.

'De volgende in lijn kan mogelijk de gamingindustrie zijn', opperde dit weekend het weekblad The Economist, inzoomend op de Chinese overheid die steeds drastischer maatregelen neemt om de lokale technologiesector strakker in de pas te doen lopen. Tot ontzetting van buitenlandse beleggers.

Profetische woorden, bleek dinsdag. De socialemediareus Tencent, met zijn 'all-in-one' app WeChat ook een erg populair spelletjesplatform, tuimelde op de beurs van Hong Kong plots tot 10 procent lager. De reden? Een link naar een vernietigend opiniestuk over de gamingsector in The Economic Information Daily, een afdeling van het staatspersbureau Xinhua.

Het artikel bestempelt de industrie als 'spirituele opium'. 'Geen industrie of sport mag rijk worden door een hele generatie uit te wissen', staat in het stuk, met een verwijzing naar de grote impact van gaming op schoolkinderen.

Dat beleggers de bui voelen hangen, is logisch. 'Je kunt elk Xinhua-verhaal maar beter in de gaten houden', zegt Ke Yan, een analist bij het onderzoeksbureau DZT Research in Singapore.

Volgens hem is het artikel met de harde omschrijving 'spirituele opium' de voorbode van acties door de Communistische Partij. Vorige week kwam Peking met draconische maatregelen tegen privéonderwijs, wat de aandelen in die sector hard onderuit haalde.

Al is een bisnummer niet zeker: de Chinese staatsmedia haalden later op de dag plots de link naar het kritisch stuk weer weg, waardoor het aandeel Tencent na de lunchpauze de verliezen kon halveren tot zo'n 5 procent.

De recente terugval van het aandeel Tencent (zie grafiek) zet ook een pad in de korf van Prosus . Dat is de Amsterdamse technologieholding van de Zuid-Afrikaanse mediagroep Naspers, met Tencent als veruit belangrijkste participatie.

Ondertussen beperkte Tencent verder de tijd dat jongeren met online games kunnen doorbrengen. Het bedrijf riep de sector zelfs op na te denken over een ban voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Prosus is met een verlies van 14 procent in 2021 tot nog toe na maaltijdkoerier Just Eat Takeaway de slechtst presterende component in de Amsterdamse beursbarometer AEX, die sinds Nieuwjaar 21 procent won. Prosus noteert nu 29 procent onder de piek van februari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud