Peking vertraagt daling yuan

©EPA

De Chinese centrale bank zal ingrijpen als de markt kuddegedrag begint te vertonen. 'Geruchten dat we uit zijn op een waardedaling van de yuan met 10 procent kloppen niet', klinkt het. Die uitspraken remden de daling van de yuan af.

De Chinese centrale bank doet er alles aan om eventuele paniek en te grote volatiliteit op de valutamarkt te vermijden. 

De intradaygrafiek van de yuan tegenover dollar tijdens de voorbije 3 dagen. De plotse stijging gisteren en vandaag werden in gang gezet door signalen dat de Chinese centrale bank grote volatiliteit wil vermijden. ©Bloomberg

De yuan maakte dinsdag zijn grootste val in jaren na de beslissing om de bandbreedte waarin de yuan tegenover de dollar dagelijks mag bewegen, op te trekken tot 2 procent. Ook gisteren en vandaag zakte de munt verder. De yuan daalde eerder op de dag opnieuw meer dan 1 procent, maar de daling werd afgeremd na commentaren van de centrale bank. 

In essentie laat China de waarde van de munt sinds dinsdag meer bepalen door de markt. Al doet de centrale bank er alles om toch een bodem te leggen. Gisteren riep ze banken bijvoorbeeld op om dollars te verkopen. En vandaag gooit ze nog eens ondersteunende commentaren in de strijd. 'Er is geen economische basis waarom de depreciatie van de yuan zou blijven duren', klinkt het.

de evolutie van de yuan tegenover de dollar sinds 2000 ©Bloomberg

Reuters berichtte dat 'machtige stemmen binnen de regering druk zetten om de yuan verder te laten dalen in waarde, tot 10 procent'. Maar dat werd door de centrale bank afgedaan als verzinsels.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud