'Pensioenen zullen bedrijven meer kosten'
Belgische ondernemingen zullen in de toekomst hun pensioenfonds 15 tot 30 procent meer moeten spekken om voldoende reserves aan te leggen. Door de karige rendementen op aandelen en obligaties kunnen ze niet langer op de beurs rekenen om grotendeels het werk te doen.
Dat is in een notendop de visie van Philip Neyt, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Pensioeninstellingen (BVPI). Neyt stelde op een persconferentie een steekproef bij de Belgische pensioenspecialisten voor.
Bedrijven leggen voor hun werknemers vaak een extra pensioen aan, via de zogenaamde 'tweede pijler'. Die omvat pensioenfondsen en groepsverzekeringen, die loontrekkenden een extra pensioen uitkeren bovenop het wettelijke pensioen. Die vorm van collectief sparen wordt in eerste instantie gefinancierd door de werkgever, al draagt ook de werknemer meestal bij.
Een procentpunt minder rendement, doet de pensioenkosten 15 procent stijgen
Philip Neyt
Voorzitter BVPI
'De tweede pijler zal meer kosten aan werkgevers, omdat de mensen langer leven en de reële rendementen op de beleggingen wellicht lager zullen uitvallen', zegt Neyt. 'Een vuistregel zegt dat een daling van het rendement met één procentpunt de kosten met 15 procent doet stijgen. De meeste pensioenfondsen veronderstellen dat de rendementen met één tot twee procentpunten zullen afnemen.'
1,14 procent
De pensioenfondsen boekten in het eerste halfjaar een nettorendement van slechts 1,14 procent, omdat de aandelenmarkten daalden. Het reëel rendement na aftrek van inflatie bedroeg zelfs minus 1,39 procent. Het gemiddelde rendement sinds 1985 bedraagt wel nog 6,83 procent en na aftrek van inflatie 4,55 procent.
De activaspreiding van de fondsen veranderde weinig. Pensioenfondsen beleggen 50 procent van hun activa in obligaties, 38 procent in aandelen, 5 procent in vastgoed, 3 procent in cash en 4 procent in andere activa.
De Belgische pensioenfondsen beheren samen 15 tot 16 miljard euro.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Wie betoogt voor de kinderen die de pensioensneeuwbal mogen vangen?
- 5 Financieel vermogen van de Belgen met 1.252 miljard euro op hoogste peil ooit