Advertentie

Pensioenfondsen Nederland slaan alarm

De vier grootste pensioenfondsen in Nederland slaken een noodkreet. Zij waarschuwen voor lagere pensioenen en hogere premies voor werknemers.

Na de drie andere grote fondsen ABP, PMT en PME trok donderdag ook het Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) aan de alarmbel. Bij de publicatie van de halfjaarresultaten trokken de vier pensioenfondsen aan de mouw van de Nederlandse minister van Sociale Zaken, Henk Kamp.    

De pensioenfondsen ABP (ambtenaren en onderwijzers), PMT (kleinmetaal; 34.000 bedrijven) en PME (grootmetaal; 1.200 ondernemingen) kondigden eerder al een verlaging van de pensioenen aan vanaf 1 april. Nu treedt ook het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) aan bij de club.    

Dekkingsgraad

De pensioenfondsen in Nederland gaan gebukt onder de eurocrisis, de lage rentes en de vergrijzing van de Nederlandse maatschappij. Hun dekkingsgraad - die moet aangeven of een pensioenfonds op termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen, maar die ook afhankelijk is van de rentestand - staat almaar verder van de vereiste 105 procent.     

Bij ABP werd al gevreesd voor een korting vanaf april 2013 van 0,5 procent op de uitkering van gepensioneerden en de rechten van werknemers die nog aan het sparen zijn voor hun oude dag.

Maar het grootste pensioenfonds van Nederland - dat 2,8 miljoen deelnemers heeft en 261 miljard euro aan vermogen - zinspeelde donderdag zelfs op een tweede verlaging van de pensioenen in 2014. Het ABP-fonds noteerde in het tweede kwartaal een daling van de dekkingsgraad naar 90 procent.

Volgens voorzitter Henk Brouwer vraagt de situatie om crisismaatregelen, om te voorkomen dat vanuit een 'extreme situatie' met een historisch lage rekenrente besluiten worden genomen die grote gevolgen hebben voor de koopkracht van mensen en de economie.     

Verzorgers

Ook bij PFZW dreigen premieverhogingen voor zowel verplegers, verzorgers en welzijnswerkers als hun werkgevers. Ook moest dit relatief jonge fonds voor het eerst waarschuwen voor het verlagen van pensioenen volgend jaar. De dekkingsgraad van PFZW is in het tweede kwartaal gezakt naar 92 procent.     

Bij PMT wordt de al eerder aangekondigde korting van 7 procent op pensioenen in april 2013 inmiddels 'nagenoeg zeker' genoemd. Het fonds zag in het tweede kwartaal de dekkingsgraad afnemen tot 85 procent.     

Tot slot is bij het metaalfonds PME voor grotere bedrijven, zoals scheepswerven, chipmachinefabrikanten en de automobielindustrie, de dekkingsgraad gezakt naar 88 procent en is de voorgenomen korting van maximaal 6 procent nu 'nadrukkelijk in beeld'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud