Advertentie

Pensioenspaarfonds ING wordt duurzaam

Een concreet gevolg is dat Star Fund niet meer investeert in aandelen en gewone bedrijfsobligaties van de Franse energiegroep Engie. ©Photo News

Star Fund voldoet binnenkort als eerste groot Belgisch pensioenspaarfonds voor 100 procent aan de criteria van ethisch beleggen.

'Dit is een natuurlijke evolutie, geen revolutie', zegt Didier Devreese van NN IP, de vermogensbeheerder die het beleggingsbeleid van Star Fund bepaalt. NN IP verdeelt Star Fund via ING België en vroeger ook via Belfius. 'We streven al jaren naar een verantwoord beleggingsbeleid. We waren al 90 procent duurzaam, dat wordt vanaf eind september 100 procent.'

Devreese preciseert dat het aantal uitsluitingscriteria stijgt. 'Star Fund belegt niet in bedrijven die algemeen aanvaarde waarden en normen overtreden, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Beleggingen in wapenproducenten, gokbedrijven, 'adult entertainment' en bont waren al uitgesloten.'

Het gewicht van kleine aandelen zal dalen omdat daarover minder duurzaamheidsinfo beschikbaar is.

Aan dat lijstje voegt NN IP tabak en kernenergie toe. Daardoor kan Star Fund niet meer investeren in enkele Engelse tabaksbedrijven en enkele Europese nutsbedrijven waarvan meer dan 10 procent van de elektriciteitsproductie afkomstig is van kernenergie.

Een concreet gevolg is dat Star Fund niet meer investeert in aandelen en gewone bedrijfsobligaties van de Franse energiegroep Engie. Het pensioenspaarfonds kan wel nog investeren in groene obligaties van Engie. Groene obligaties zijn obligaties waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor investeringen die een positieve invloed hebben op het leefmilieu. Engie investeert ook in hernieuwbare energie.

Kleine aandelen

Een ander gevolg is dat het gewicht van kleine aandelen zal dalen, omdat er minder informatie beschikbaar is over de duurzaamheid van kleinere ondernemingen. Maar de impact op de small cap posities binnen de aandelenportefeuille bedraagt minder dan 1,5 procent van de totale portefeuille.

7,5
procent
De overgang naar 100 procent duurzaamheid heeft volgens Devreese een impact op 7,5 procent van de beleggingsportefeuille.

De overgang naar 100 procent duurzaamheid beïnvloedt volgens Devreese 7,5 procent van de beleggingsportefeuille. Star Fund beheert voor 366.194 pensioenspaarders 4,3 miljard euro. Dat betekent dat het pensioenspaarfonds voor ruim 300 miljoen euro aandelen en obligaties moet vervangen door andere.

Star Fund is in 1987 opgericht door de voorlopers van ING België (Bank Brussel Lambert) en Belfius (Gemeentekrediet). Het is nog altijd het pensioenspaarfonds van ING. Belfius lanceerde sindsdien eigen pensioenspaarfondsen, maar sommige klanten van de staatsbank sparen nog steeds voor hun pensioen via Star Fund.

KBC lanceerde enkele maanden geleden als eerste Belgische bank een duurzaam pensioenspaarfonds. 'Klanten stellen vaker dan vroeger het maatschappelijk rendement voorop. Dat geldt ook voor pensioensparen.' Maar KBC ging anders tewerk dan NN IP. Het heeft naast zijn pensioenspaarfondsen Pricos en Pricos Defensive een apart duurzaam fonds Pricos SRI opgericht.

Ongeveer 1 procent van de pensioenspaarders van KBC stapte de jongste drie maanden over naar het duurzame fonds Pricos SRI. Dat nieuwe fonds beheert 30,5 miljoen euro. Het dynamische fonds Pricos beheert 4,75 miljard euro en defensieve Pricos Defensive 332,5 miljoen.

Consument

Forum Ethibel, een nonprofitorganisatie die financiële producten certificeert op basis van ethische en duurzame criteria, ziet een paar redenen voor de initiatieven van NN IP en KBC. 'De vraag naar duurzame beleggingen stijgt omdat het bewustzijn van de consument groeit', zegt Ro Van den broeck. 'Ook sommige instellingen en overheden spelen een rol. Febelfin, de koepel van de Belgische banken, ontwikkelt een duurzaamheidslabel. Ik verwacht dat nog banken zullen volgen.'

BNP Paribas Fortis laat weten dat het de mogelijkheid onderzoekt om een duurzaam pensioenspaarfonds te lanceren of de bestaande fondsen duurzaam te maken. Belfius heeft geen plannen om op korte termijn zijn fondsen om te vormen of een duurzame versie te lanceren.

Argenta en Degroof Petercam, dat het pensioenspaarfonds van Argenta beheert, richten een joint venture op die het beheer zal afstemmen op duurzaamheidscriteria van Argenta. Een volgende stap kan een duurzaamheidslabel zijn, maar Argenta wacht op de standaard die bankenkoepel Febelfin uitwerkt tegen eind dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud