'Perfecte storm' duwt goudprijs naar recordhoogte

Goudstaven van 100 gram ©Bloomberg

De dollarzwakte, massale stimulus van centrale banken en regeringen en de zeer lage rente jagen beleggers naar goud.

De goudprijs is maandag even naar 1.945 dollar per ounce gestegen. Daarmee breekt het edelmetaal het vorige record van 1.921 dollar, dat dateert van 2011.

De massale geldcreatie en negatieve rente doen de goudprijs stijgen.
Philippe Gijsels
Hoofdstrateeg BNP Paribas Fortis

De forse stijging van de goudprijs is het gevolg van een combinatie van factoren, zeggen specialisten. Philippe Gijsels, hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis, spreekt van een 'perfecte storm'. Hij verwijst naar geopolitieke spanningen, onzekerheid over de inflatie en de recente daling van de dollar. 'Maar de hoofdredenen zijn de massale geldcreatie van de overheden en de negatieve reële rente.'

De centrale banken hebben sinds de start van de coronacrisis wereldwijd duizenden miljarden in de economie gepompt door obligaties van overheden en bedrijven aan te kopen. De regeringen versoepelden hun begrotingsbeleid om de economie te ondersteunen. Sommige beleggers vrezen dat de enorme stimulus op termijn leidt tot meer inflatie. Ze geloven dat goud hen daartegen kan beschermen.

Dollardaling

De grote obligatieaankopen drukken ook de rente en hebben tot gevolg dat die lager is dan de inflatie. Omdat goud geen rente opbrengt maakt de lage rente het relatief aantrekkelijker om in goud te beleggen.

Georgette Boele, goudspecialiste van ABN AMRO, zegt dat de stijging van de goudprijs sinds begin juli vooral een gevolg is van de dollardaling. 'Het sentiment op de financiële markten is redelijk positief en daarom is er minder vraag naar dollars.'

Ook in euro bereikte de goudprijs een recordhoogte.

Omdat de goudprijs doorgaans in dollar wordt uitgedrukt, maakt een daling van het groene biljet het edelmetaal goedkoper voor niet-Amerikaanse beleggers. Daarom leidt een daling van de dollar doorgaans tot een stijging van de goudprijs, en omgekeerd. In euro bereikte de goudprijs al eerder dit jaar een recordhoogte van meer dan 52.000 euro per kilogram.

Spanningen VS-China

De jongste dagen en weken waren er nog factoren die de goudprijs opkrikten. De politieke spanningen tussen de VS en China maken beleggers zenuwachtig. China eiste vorige week dat de VS hun consulaat in de stad Chengdu sluiten. Peking reageerde daarmee op de eis van Washington dat China zijn consulaat in Houston sluit.

Ook het stijgend aantal coronabesmetingen zorgt voor onrust.

Ook de stijging van het aantal coronabesmetingen in de VS en de heropflakkering van de pandemie in Europa zorgen voor onrust. Een tweede golf kan tot gevolg hebben dat de centrale banken en regeringen in de komende maanden nog meer geld in de economie pompen.

Beurzen en goud stijgen

Het valt op dat zowel de goudprijs als de aandelenmarkten de jongste maand zijn gestegen. Doorgaans stijgt de goudprijs wanneer politieke of economische onzekerheid de beurzen doet dalen. Goud wordt immers vaak als een veilige haven beschouwd.

'De reden waarom goud en de aandelenmarkten stijgen is de massale geldcreatie van de centrale banken', zegt Gijsels. Boele merkt op dat goud nu minder zijn rol van veilige haven vervult. 'Beleggers die goud als een veilige haven beschouwen omdat ze een instorting van het financieel systeem vrezen, kopen fysiek goud. Er zijn nu meer beleggers die andere redenen hebben om goud te kopen. Zij zoeken een alternatief voor obligaties met een negatief rendement of vrezen een stijging van de inflatie.'

In trackers zit nu meer goud dan de wereldjaarproductie.

De vraag van beleggers naar goud was in de eerste zeven maanden van 2020 groter dan in heel 2009, het vorige recordjaar. Beleggers kochten veel goudtrackers. Dat zijn beursgenoteerde beleggingsfondsen waarvan de koers de goudprijs schaduwt. In trackers zit nu meer goud dan de wereldjaarproductie van zowat 3.500 ton.

Vooruitzichten

Na een prijsstijging van bijna 30 procent sinds begin dit jaar rijst de vraag of de goudprijs zal blijven stijgen. Gijsels: 'We zijn dicht bij 2.000 dollar en die drempel trekt als een magneet', zegt Gijsels. Ook Boele verwacht dat de goudmarkt in de nabije toekomst probeert de grens van 2.000 dollar 'te kraken'.

Een correctie van de goudprijs naar 1.800 of 1.700 dollar is mogelijk.
Georgette Boele
Goudspecialiste ABN AMRO

Maar beide specialisten merken op dat een correctie in de nabije toekomst mogelijk is. Gijsels: 'Op een bepaald moment krijgen we een correctie van 50 tot 150 dollar.' Boele gelooft dat een grotere terugval niet uitgesloten mogelijk is. 'Een aanzienlijke correctie naar 1.800 of 1.700 dollar is mogelijk. Maar bij een correctie zullen veel beleggers kopen.'

De twee specialisten zijn relatief optimistisch op iets langere termijn. 'De omgeving voor de goudprijs blijft positief in 2020 en 2021', zegt Boele. Gijsels ziet stijgingspotentieel zolang de overheden geld blijven creëren. 'Een goudprijs van 2.300 of 2.400 dollar midden volgend jaar is niet onrealistisch.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud