Personeel Madoff schuldig aan fraude

Annette Bongiorno is een van de vijf handlangers van Madoff. ©REUTERS

Vijf voormalige werknemers van Bernie Madoff, de New Yorkse financier die via een piramidespel investeerders voor miljarden oplichtte, zijn schuldig bevonden aan fraude. Het zijn de eerste handlangers van Madoff die worden veroordeeld.

Twee traders, twee computerprogrammeurs en de operationeel directeur van de organisatie van Bernie Madoff zijn maandag door een rechter in New York schuldig bevonden aan fraude. Ze kunnen elk voor tientallen jaren achter de tralies vliegen.

De vijf waren handlangers van de New Yorkse financier Bernie Madoff, die een celstraf van 150 jaar uitzit vanwege een gigantisch fraudeschandaal. Madoff was de bedenker van een piramidespel waarmee hij investeerders voor minstens 17 miljard dollar oplichtte. De zaak kwam eind 2008 aan het licht. 

Madoff beweerde altijd dat hij volledig op eigen houtje handelde, maar een rechter in Manhattan ontkrachtte dat maandag, na een proces van zes maanden en een beraadslaging van vier dagen. De zaak legde bloot hoe ver Madoff en zijn medewerkers gingen om hun frauduleuze praktijken te verstoppen. Jerome O'Hara, George Perez, Annette Bongiorno, JoAnn Crupi en Daniel Bonventre schreven onder meer computerprogramma's die valse documenten en gegevens creëerden om toezichthouders om de tuin te leiden.

De kroongetuige van de openbaar aanklager was Frank DiPascali, de voormalige financieel directeur van Madoff die ook al een celstraf van 125 jaar uitzit. Hij voorzag de bewijzen tegen de vijf andere, in ruil voor een verlichting van zijn straf.

De vijf beschuldigde ex-medewerkers verdienden zelf miljoenen aan het frauduleuze piramidepspel van Madoff. In een poging hen af te schilderen als slachtoffers van Madoff die enkel uitvoerden wat hen werd opgedragen, omschreef hun advocaat Madoff en DiPascali als 'de twee grootste criminele breinen in de menselijke geschiedenis'

'De beschuldigingen tonen aan wat we vanaf dag één van dit onderzoek hebben geloofd: dit piramidespel, een van de grootste ooit, kon nooit het werk van slechts één persoon zijn', zei de New Yorkse onderzoeksrechter Preet Bharara na afloop. 

'Dit bevestigt ook dat de fraude al begon in de jaren 70, lang voor de praktijken aan het licht kwamen. De vijf speelden een belangrijke rol in het uitvoeren van deze poppenkast en het verborgen houden voor autoriteiten, toezichthouders en investeerders.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud