Petercam zoekt toenadering tot Degroof

©SW

Het Brusselse beurshuis Petercam zint op een verregaande samenwerking met Bank Degroof, dat zich bereid verklaart een toenadering te onderzoeken. Dat is uit verscheidene bronnen vernomen.

Beide partijen hebben raadgevende banken aangesteld. Een fusie zou een aardverschuiving betekenen op de Belgische privatebankingmarkt, want dan ontstaat de grootste vermogensbeheerder voor particulieren na BNP Paribas Fortis. Bank Degroof heeft ruim 28 miljard euro onder beheer, Petercam 14 miljard euro.

Xavier Van Campenhout, de CEO van Petercam en telg van een van de stichtende families, zou al langer het idee genegen zijn, maar stuitte zowel bij zijn collega-vennoten als bij Bank Degroof aanvankelijk op weerstand. Nu is er toch een doorbraak. Van Campenhout overtuigde de Petercam-vennoten en Bank Degroof zet na een eerdere weigering nu toch de deur open. Beide instellingen beginnen met toenaderingsgesprekken. De partijen zijn niet bereid tot commentaar.

Logica

Waarnemers zien een logica in een toenadering, zeker in het licht van de toenemende overheidsregulering van de financiële sector. Beide instellingen zijn onafhankelijke Brusselse beurshuizen die niet kunnen terugvallen op een internationale moedergroep, zoals de privatebankingdivisies van BNP Paribas Fortis, KBC of ING dat wel kunnen.

Omdat beide huizen niet beursgenoteerd zijn volstaat het dat de Petercam-vennoten een herenakkoord vinden met de families achter Degroof. Een delicaat hoofdstuk is het sociale luik. Er is sprake van 10 à 15 procent banenverlies wegens dubbele functies. Degroof telt ongeveer 1.000 werknemers, Petercam 421.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud