Pizza.be naar Amsterdamse beurs

Jitse Groen, oprichter van Takeaway.com ©ANP

De Nederlandse oprichter Jitse Groen hoopt 175 miljoen op te halen om de snelle internationale expansie te bekostigen.

Eten of gegeten worden. Dat is het motto in de bikkelharde thuisleverdiensten voor restaurantmaaltijden. Het Britse Deliveroo haalde recent 250 miljoen euro op om de snelle internationale expansie te financieren, een expansie die het Belgische Take Eat Easy tegen de muur deed lopen.

Echt een grote verrassing is het dus niet dat Takeway.com, het Nederlandse moederbedrijf boven Pizza.be, naar de Amsterdamse beurs trekt. Takeway.com bezorgt maaltijden in tien landen en claimt op basis van het aantal aangesloten restaurants en bestellingen het marktleiderschap in België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Polen.

Oprichter Jitse Groen hoopt bij grote en kleine beleggers 175 miljoen op te halen. Van dat bedrag vloeit 22,5 miljoen naar de recente overname van Just Eat Benelux, 40 miljoen gaat naar organische groei, vooral Duitsland. De rest gaat naar overnames en de 'algemene middelen'. 

Verliezen

Bij dat laatste mag ook de aanzuivering van de verliezen gerekend worden. Want net zoals alle rivalen is ook Takeaway.com verlieslatend. Alleen de Nederlandse dochter Thuisbezorgd.nl kan al zwarte cijfers voorleggen. Pas binnen 'twee à drie jaar' hoopt Groen ook op groepsniveau een positieve bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) voor te leggen.

Over boekjaar 2015 keek Takeaway.com netto tegen bijna 20 miljoen euro verlies aan op een omzet van 77 miljoen. In het eerste halfjaar van 2016 kleurde het nettoresultaat 11,5 miljoen rood, op iets meer dan 50 miljoen omzet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud