analyse

Plooit Amerikaanse centrale bank voor beursstress?

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©EPA

De turbulentie op de markten doet de vraag rijzen of het einde van de Amerikaanse renteverhogingen in zicht is. Welke boodschap mogen we woensdag verwachten van de centrale bank?

Bijna alle economen voorspellen dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) zijn belangrijkste rentetarief met 25 basispunten optrekt naar 2,25 à 2,5 procent. Dat wordt de vierde verhoging sinds begin dit jaar. De renteverhoging is al lang gepland en de bestuurders van de Fed lieten al doorschemeren dat ze van plan zijn om door te zetten.

De centraal bankiers zullen daarmee opnieuw de kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump op de renteverhogingen naast zich neerleggen. 'Ik hoop dat de mensen bij de Fed het editoriaal van The Wall Street Journal lezen voor ze opnieuw een fout maken', tweette Trump dinsdag. De zakenkrant pleit ervoor de rente niet te verhogen omdat de inflatie laag is en de groei mogelijk vertraagt.

Gezien er weinig twijfel is over het rentebesluit kijken beleggers vooral uit naar hints van de Fed over het monetair beleid in 2019. Daar bestaat veel meer onzekerheid over. De groeivooruitzichten zijn duidelijk verslechterd nu de aandelenmarkten klappen kregen en de handelsoorlog met China voelbaar wordt. Bovendien dooft de positieve impact van de belastingverlaging geleidelijk uit.

Omgekeerde rentecurve

De obligatiemarkt anticipeert nu al op een sterke groeivertraging in de VS. De Amerikaanse rentecurve is gedeeltelijk omgekeerd, wat betekent dat de marktrente op vijf jaar onder die op twee jaar is gedaald. Een omgekeerde rentecurve was in het verleden een betrouwbare voorspeller van recessies. Voorts doet de forse terugval van de olieprijzen de inflatieverwachtingen dalen.

De Amerikaanse rentecurve is gedeeltelijk omgekeerd, wat betekent dat de marktrente op vijf jaar onder die op twee jaar is gedaald.

Daarom ziet het er naar uit dat de Fed zijn communicatie bijstuurt. Beleggers kijken vooral uit naar de zogenaamde 'dot plots', een grafiek waarin de Fed-bestuurders aangeven welk rentebeleid de centrale bank de komende jaren moet voeren om haar dubbele doelstelling, maximale werkgelegenheid en 2 procent inflatie, te realiseren.

In september stelden de Fed-bestuurders drie renteverhogingen in het vooruitzicht voor 2019. Economen verwachten dat de centraal bankiers nu voorzichtiger zijn en zullen hinten op maar twee renteverhogingen volgend jaar.

Jerome Powell

Fed-voorzitter Jerome Powell suggereerde al dat het einde van de renteverhogingen stilaan in zicht komt. Hij zei eind november dat de basisrente van de Fed zich nu net onder de zogenaamde neutrale rente bevindt. De neutrale rente is het renteniveau dat de economie stimuleert noch afremt.

Toch verwachten de meeste economen nog steeds drie renteverhogingen in 2019. Ze verwijzen naar de krappe arbeidsmarkt en het risico dat de snellere stijging van de lonen de inflatie doet toenemen. De rentetermijnmarkt heeft een heel andere kijk op het monetair beleid. Zij verwacht dat de Fed volgend jaar de rente niet meer optrekt.

Economen verwachten dat de centraal bankiers nu voorzichtiger zijn en zullen hinten op maar twee renteverhogingen volgend jaar.

Ook andere aanpassingen aan de communicatie van de Fed zijn waarschijnlijk. De boodschap was tot nu toe dat 'verdere geleidelijke renteverhogingen' wenselijk zijn. Dat was het voorbije jaar codetaal voor een monetair beleid dat bijna op automatische piloot elke drie maanden de rente verhoogde.

De Amerikaanse bank JPMorgan voorspelt dat de Fed die boodschap schrapt. Zo'n beslissing zou onderstrepen dat de onzekerheid is toegenomen. Het geeft de Fed meteen meer flexibiliteit om in te spelen op veranderingen van de economische vooruitzichten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud