Pond opnieuw in vrije val

©Bloomberg

Sinds het brexit-referendum op 23 juni verloor sterling een vijfde van zijn waarde tegenover de euro.

Belgische bedrijven die een belangrijk deel van hun omzet in het Verenigd Koninkrijk zien vrijwel dagelijks hun kopbrekens groter worden. Het Brits pond was dinsdag rijp voor een zoveelste rit naar beneden. De euro is nu 91,08 pence waard, bijna een vijfde meer dan de 76,5 pence op 23 juni.

Op 23 juni stemden de Britten bij referendum nipt om de Europese Unie te verlaten. Goed een week geleden schetste premier May hoe ze haar land uit de Unie denkt los te weken. Ze gaf daarbij duidelijk voorstander te zijn van een 'harde brexit', waarbij beperking van de immigratie meer doorweegt dan onbeperkte toegang tot de Europese eenheidsmarkt. 

Een Verenigd Koninkrijk zonder onbeperkte toegang tot de Europese interne markt is minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. En dus kunnen die Britten de investeerders alleen houden - en het tekort op de lopende rekening blijven financieren - door zichzelf 'af te prijzen', via een koersval van sterling dus.

Het pond noteert nu tegenover de euro op het laagste peil sinds maart 2010. Tegenover de dollar is het zelfs van 1985 geleden dat sterling zo goedkoop noteerde.

©Tijd Multimedia

De daling wordt nog gevoed door het gevoel bij handelaars en economen dat Londen niet echt wakker ligt van de koersval. Veeleer, integendeel. Het gevoel lijkt te overheersen dat het goedkoper pond een soort welgekomen buffer is om de impact van brexit te milderen.

Bank of England-bestuurder Michael Saunders vertolkte in een hoorzitting voor het parlement dinsdag die visie: 'Als het enige dat er nu gebeurt een snelle aanpassing naar een nieuw evenwicht is, dan is dat voor mij geen reden tot bezorgdheid', klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud