Pond stijgt naar hoogste punt in drie jaar

Het Britse pond stijgt na de verkiezingsoverwinning van de Conservatieven. ©AFP

De Britse munt vliegt hoger na de verkiezingsoverwinning van de Conservatieven.

De Conservatieven van de Britse premier Boris Johnson behaalden donderdag een ruime meerderheid in het Parlement. Daarmee is het waarschijnlijk dat het VK begin volgend jaar uit de Europese Unie (EU) stapt. Nu de patstelling in het parlement eindelijk voorbij lijkt te zijn, krijgen beleggers hoop dat de Britse economie weer kan aansterken.

Deze hoop stuurde het Britse pond vrijdag tegenover de euro met 2 procent hoger tot 0,828 pond per euro. Dat is het hoogste niveau sinds het moment net na het referendum van drie jaar geleden. 

Elliot Hentov, hoofd Beleidsonderzoek bij de vermogensbeheerder State Street, zegt dat de stijging zoals verwacht was. 'Ik had zelf een klim van 2 procent voorzien. Ik denk dan ook dat de huidige toename gerechtvaardigd is. Nu Johnson een ruime meerderheid in het parlement heeft, staan voor de korte termijn alle seinen op groen. Door de weggenomen brexitonzekerheden kunnen de investeringen vanuit het buitenland weer toenemen, wat goed is voor de Britse economie en voor het pond. De economie krijgt verdere steun van de begrotingsstimulus van de overheid.'

Hentov ziet de munt echter niet nog veel verder klimmen. 'Ik denk dat het goede nieuws inmiddels wel in de prijs van de munt verwerkt zijn. Er zal dus eerst meer goed nieuws moeten komen om het pond een extra duwtje in de rug te geven.'

Goed voor Belgische bedrijven

De sterk gestegen pond is goed voor Belgische bedrijven die naar het VK exporteren. De sterkere Britse munt zorgt ervoor dat de producten van Belgische ondernemingen voor de Britten relatief goedkoper worden. Deze bedrijven zullen dus waarschijnlijk meer gaan exporteren naar het VK. De Britse markt is voor 6,6 procent van de totale Belgische export.

Voor de Belgische consument is het een minder groot feest. Die ziet de prijzen van Britse producten toenemen. Daarnaast zal de consument op vakantie in het VK minder ponden kunnen kopen met zijn euro's, waardoor hij in Britse winkels duurder uit zal zijn.

Britse beurs

Niet alleen het pond gaat flink hoger want ook de Britse beurs staat op een stevige winst. De hoofdgraadmeter, de FTSE 100, wint 1,8 procent tot 7.403 punten. Uitschieters zijn de de banken Lloyds en Royal Bank of Scotland , ze veren op met respectievelijk 7,2 en 11,5 procent. 

Verder scoren de nuts- en bouwbedrijven goed. Beleggers vreesden dat deze bedrijven genationaliseerd zouden worden, wanneer Labour-leider Jeremy Corbyn de verkiezingen zou winnen. Energiebedrijf Centrica vliegt 8 procent hoger, Netbeheerder National Grid stijgt 6,9 procent, Energie- en telecomprovider SSE springt 9,1 procent hoger, bouwpromotor Taylor Wimpey knalt bijna 15 procent omhoog en de infrastructuurgroep Ballfour Beatty wint 7,1 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud