Poolse kluisjeskoning vlamt bij Amsterdams beursdebuut

InPost-kluizen in de Londense hipsterwijk Hackney ©REUTERS

Het nieuwe hebbeding voor beleggers? Hipsterkluisjes voor al uw online aankopen.

Een beursdebutant die beleggers van dag één op ruim 10 miljard euro waarderen? Het overkomt woensdag InPost . De Poolse specialist in hippe kluisjes voor onlineshoppers noteerde kort na de start van de beurshandel in Amsterdam op 21,195 euro, 32 procent boven de intekenprijs van 16 euro.

Luidens het prospectus telt InPost over heel Europa meer dan 1,5 miljoen kluisjes, verdeeld over 12.254 locaties (automated parcel machines of APMs in het jargon). Die kluisjes zijn de link tussen 26.227 handelaars en 5,7 miljoen shoppers die regelmatig de app gebruiken.

12.254
kluizen, EEN GOUDMIJN?
InPost telt op 12.254 locaties in Europa in totaal 1,5 miljoen kluisjes.

Over 2019 boekte InPost 51 miljoen zloty (11 miljoen euro) nettowinst op 1,23 miljard zloty (270 miljoen euro) omzet. Met andere woorden: bij een beurswaarde van dik 10 miljard noteert de kluisjeskoning tegen bijna 40 keer de jongst gerapporteerde jaaromzet. Beleggers rekenen echter op een stevig groeipad, nu de pandemie een turbo op e-commerce zet: over de eerste negen maanden van 2020 verdubbelde de omzet naar omgerekend 367 miljoen euro en was er 46 miljoen nettowinst.

Een Poolse kluisjesspecialist in Amsterdam. Dat klinkt misschien vreemd, maar is het niet. Amsterdam is een magneet voor Europese opstartbedrijven die een koersenbord zoeken waar ze wereldwijd in de kijker van beleggers lopen. Dat dankzij de lokale opstartcultuur in Amsterdam - denk aan Adyen en Just Eat Takeaway - en het succesvolle beursdebuut van de van oorsprong Zuid-Afrikaanse technologieholding Prosus in 2019.

Voor de beurs van Warschau smaakt de keuze van InPost voor Amsterdam zuur. De Poolse beurs kon in oktober zijn grootste nieuwkomer ooit strikken. Het e-commerceplatform Allegro ving toen een waardering van 20 miljard euro. De hoop was dat het recorddebuut een aanzuigeffect zou hebben op andere techbedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud